Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Jak przygotować szparagi

Jak przygotować szparagi ?

Sezon na szparagi jest krótki. Trwa jedynie kilka tygodni. Warto zatem sięgnąć w tym okresie po nie i skorzystać z ich walorów. Szparagi nie dość, że są pyszne to jeszcze zawierają wiele cennych składników, są niskokaloryczne i lekkostrawne.

Wybór odpowiednich szparagów

Kupując szparagi należy zwrócić uwagę, aby główki szparagów były ściśle zamknięte, a końcówki wilgotne. Szparagi powinny być jędrne i sprężyste. Przy świeżych szparagach, po ściśnięciu końcówki, powinien wypłynąć sok. Również pocierając 2 szparagi o siebie, powinny one charakterystycznie skrzypieć.

Białe szparagi powinny być średniej grubości. Nie powinniśmy wybierać za cienkich, gdyż białe szparagi będziemy obierać ze skórki. Za grube też nie są dobre. Przy zielonych szparagach grubość nie jest ważna. Zielonych nie trzeba obierać, więc mogą być cienkie.

Przechowywanie szparagów

Świeże szparagi, owinięte w wilgotną ściereczkę, można przechowywać maksymalnie do 3 dni w lodówce. Najlepiej jest jednak przygotować je jak najwcześniej.

Przygotowanie szparagów

Szparagi należy najpierw umyć i osuszyć.

Białe szparagi są bardziej włókniste niż zielone i muszą zostać obrane (oprócz główek). Szparagi obieramy obieraczką do szparagów, zwykłą obieraczką do warzyw lub ewentualnie małym ostrym nożykiem bez ząbków. Obieramy je od góry do dołu, zaczynając pod główką. Należy obrać je bardzo dokładnie, aby nie pozostały żadne włókna. Kolejno obcinamy twarde, zdrewniałe końcówki. Mniej więcej należy odciąć około 1/3 szparagi od dołu. Przy świeżych szparagach wystarczy czasami odciąć ok. 2 cm, przy starszych nawet do 5 cm.

Jak przygotować szparagi

Zielone szparagi nie wymagają obierania. Wystarczy obciąć tylko zdrewniałe końcówki. Najpewniej jest obciąć ok. 1/3 szparagi od dołu. Innym (według mnie najlepszym) sposobem jest wygięcie szparaga i końcówka sama powinna się odłamać.

Jak przygotować szparagi

Gotowanie szparagów

Szparagi najlepiej jest gotować w wysokim, wąskim garnku, na stojąco tak, aby główki wystawały powyżej gotującej się wody. Główki są najdelikatniejsze i wystarczy jak zmiękną pod wpływem pary. Istnieją specjalne garnki do gotowania szparagów. Są one właśnie wąskie, wysokie i z sitkiem w środku dla łatwiejszego wyciągnięcia szparagów z wody. Nie są one jednak niezbędne. Wystarczy zwykły garnek, ale ważne jest, aby nie był aluminiowy. W ostateczności można również ugotować szparagi na leżąco.

Szparagi gotujemy w osolonej wodzie, z dodatkiem szczypty cukru. Można dodać również trochę masła. Gdy gotujemy szparagi na stojąco, najlepiej jest dodatkowo związać je luźno nitką, aby stały pionowo i równo się gotowały. Szparagi gotujemy pod przykryciem, na średnim ogniu. (Jeśli gotujemy szparagi na leżąco, to nie musimy przykrywać garnka). Czas gotowania zielonych szparagów jest krótszy niż czas gotowania białych. Zielone szparagi należy gotować ok. 10min, a białe ok. 15min. Czas gotowania zależy do grubości szparag. Najlepiej jest sprawdzić ich miękkość widelcem. Ugotowane szparagi powinny być miękkie, ale nie mogą się rozpadać. Ważne, aby ich nie przegotować.

Odgrzewanie szparagów

Szparagi można odgrzać na parze, w garnku z gorącą wodą z dodatkiem łyżeczki masła lub podsmażyć na patelni.

Mrożenie szparagów

Jeśli chcemy zamrozić szparagi, należy je najpierw obrać i kolejno zamrozić (bez blanszowania). Chcąc przygotować szparagi, należy wrzucić je na gotującą się wodę, bez uprzedniego rozmrażania.

Zastosowanie szparagów

Szparagi można przygotować na wiele sposobów: gotowane w wodzie, pieczone w folii aluminiowej lub worku do pieczenia oraz na parze. Mogą być serwowane same, na przykład polane sosem holenderskim lub zapiekane w szynce parmeńskiej. Mogą być przygotowane w formie zup i kremów lub stanowić dodatek do sałatek, tart, pizz, czy też risotta.

Obserwuj Kuchnia-Domowa na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram
Instagram

Udostępnij przepis znajomym na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram
Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Gość - Dana

    Kobiety kochane! Stare, zwiędnięte ziemniaki zalewamy do gotowania zimną wodą. Gotują się wtedy dłużej i nabiorą jędrności. Młode ziemniaczki są jędrne, zalewamy je więc wrzątkiem. Można poeksperymentować i dodać do garnka szczyptę kminku i cebulę, znajoma góralka dodaje koper i też są pyszne. Pozdrawiam

  • Gość - kika

    zawsze wrzaca woda z dodatkiem masla ,lub margaryny,nie traca wtedy witamin!

  • Gość - mietek

    Moja mama przekazała mi taki sposób gotowania ziemniaków: do końca roku zalewamy gorącą wodą, od Nowego Roku zimną. Tak gotuję od dziesięcioleci i jest zawsze ok, chyba że ziemniaki trafię beznadziejne.

    Wszystko zależy od twardości wody!

  • Gość - Joanna

    Moja mama przekazała mi taki sposób gotowania ziemniaków: do końca roku zalewamy gorącą wodą, od Nowego Roku zimną. Tak gotuję od dziesięcioleci i jest zawsze ok, chyba że ziemniaki trafię beznadziejne.

  • Gość - Elżbieta

    ziemniaki zalewa się goracą wodą , nie zimną . Naprawde i są pyszne !!!


    Zdaniem kilku autorytetów kulinarnych, rzeczywiście ziemniaki powinno się zalewać gorącą a nie zimna wodą, więc nie rozumiem skąd te minusy ?????

  • Gość - Joanna Niedobecka

    Gabrielo szparagi gotuję na średnim ogniu do momentu, aż widelec będzie się w nie łatwo wbijał. Czas gotowania zależy od gatunku i grubości szparagów.

  • Gość - Gabriela

    Szparagi były białe i wyszły... troszkę za twarde. Czy może Pani dodać informację w jakiej temperaturze /na dużym czy małym ogniu/ należy gotować? Ale kuszenie szparagami jak najbardziej było... kuszące. Już zjedzone. Dziękuję

  • Gość - Ola

    W Limburgii, czyli stolicy szparagow biale szparagi obieramy ze skorki, robimy wywar ze skorki. Odcedzamy. W "buliinie" gotujemu szparagi z dodatkiem szczypty soli i lyzeczki cukru. Podajemy z parzona szynka, pieczonymi w foli ziemimniakami i ugotowanym na twardo jajkiem. Do tego polewamy sosem Holenderskim lub rozpuszczonym maslem. Najlepiej smakuje z Pinot Blanc.
    Polecam

  • Gość - Małgorzata

    Szczerze mówiąc szparagi powinno się podsmażać na maśle/oliwie z oliwek, a nie gotować :)
    ...spróbujcie, szparagi zachowują wtedy swoje wszystkie walory smakowe 'wiążąc się' z tłuszczem, a nie 'oddając'cały swój smak do wody :D


    Ja gotuję szparagi na parze na półtwardo, a potem podsmażam chwilkę na maśle lub maśle z oliwą. Na końcu przyprawiam solą, szczyptą cukru i zajadam.

  • Gość - Małgorzata

    proszę o pomoc! pierwszy raz gotowałam szparagi według tego co jest podane w artykule, niestety wyszły mi bardzo żylaste, nie da się ich pogryźć i są trochę bez smaku, na pewno nie gotowałam je za krótko bo nawet trochę dłużej niż jest podane :( nie wiem co zrobiłam źle? może mi ktoś podpowiedzieć jaki one powinny mieć smak, chociaż w przybliżeniu?


    Możliwe, że były zwyczajnie stare, bądź za cienko je obrałaś.
    To były białe szparagi?
    Następnym razem spróbuj szparagów zielonych - są mniej włókniste, nie trzeba ich obierać i mają bardziej wyrazisty smak.

Pokaż więcej

Fani Na Google+

Zdjęcia Użytkowników

Fani Na Facebook'u

Ostatnie Komentarze

dziekuje za znalezione wskazówki dt. masła. Nie jestem ekspertem w tej dziedzien...
Co to za przepis ! Przecież na maśle nie powinno się smażyć !!! Uaktywniają się ...
Wyglada jak jogurt truskawkowy zadna rewelacja. Tytul powien brzmiec makaron z s...
Możesz go zachować do innej zupy. Trochę może przydać się do rozrzedzenia kremu,...
Z punktu 4 przygotowania zupy wynika, że zagotowujemy mleko, 250 ml wywaru z kal...
Początek strony