Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Pieczone buraki

Zamiast gotować buraki w wodzie, można upiec je w piekarniku. Tak przygotowane buraki zachowują swój smak i cenne witaminy. Buraki polecam piec w naczyniu żaroodpornym z pokrywką. Można piec buraki również w folii aluminiowej. Osobiście preferuję naczynie żaroodporne, ponieważ czas przygotowania jest krótszy (nie trzeba owijać w folię) i bez folii zdrowiej.

Do pieczenia najlepiej wybierać buraki nieduże. Im mniejsze tym czas pieczenia krótszy.

Buraki w naczyniu żaroodpornym:

Składniki:

  • buraki

Sposób przygotowania:

  1. Buraki dokładnie umyć i osuszyć. Buraków nie należy obierać. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym i przykryć pokrywką.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny (małe buraki) do 2 godzin (duże buraki), w zależności od wielkości buraków, w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół). Buraki są gotowe, gdy wykałaczka (cienki nóż lub widelec) łatwo wchodzi w miąższ.
  3. Buraki pozostawić do ostygnięcia, a następnie obrać.

Buraki w folii aluminiowej:

Składniki:

  • buraki
  • folia aluminiowa

Sposób przygotowania:

  1. Buraki dokładnie umyć i osuszyć. Buraków nie należy obierać. Każdy oddzielnie zawinąć w folię aluminiową i ułożyć na blasze do pieczenia.

2

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny (małe buraki) do 2 godzin (duże buraki), w zależności od wielkości buraków, w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół). Buraki są gotowe, gdy wykałaczka (cienki nóż lub widelec) łatwo wchodzi w miąższ. (Można to sprawdzić przebijając folię. Nie trzeba jej odwijać).
  2. Buraki pozostawić do ostygnięcia, a następnie obrać.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Pieczone buraki

Powiązane przepisy


Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Aktualne Tagi

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnio na Blogu Czytelników

Początek strony