Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Paluszki ziemniaczane

Paluszki ziemniaczane

Smaczne i proste danie jarskie lub przekąska na ciepło. Najsmaczniejsze z sosem pomidorowym lub keczupem.

Składniki na ok. 12 sztuk:

  • 6 dużych ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 3 jajka
  • 1-2 szklanki mąki pszennej
  • pół puszki groszku (lub parę łyżek groszku i kukurydzy)
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki i marchewkę ugotować z osolonej wodzie w mundurkach. Ostudzić i obrać. Ziemniaki przepuścić przez praskę, albo pognieść tłuczkiem do ziemniaków. (Preferuję raczej tłuczek, aby pozostały kawałki ziemniaków). Przyprawić mocno solą i pieprzem.
  2. Marchewkę obrać i pokroić w kostkę. Groszek i kukurydzę odcedzić na sitku.
  3. Do ziemniaków dodać 1 jajko i mąkę. Zagnieść ciasto. (Ilość mąki zależy od ziemniaków). Kolejno dodać marchewkę, groszek i kukurydzę. Delikatnie wymieszać. (Jeśli ciasto byłoby za rzadkie dodać więcej mąki. Ciasto ma mieć luźną konsystencję, ale taką, aby dało się z niego uformować paluszki).
  4. Uformować dowolnej wielkości paluszki (na zdjęciu o wielkości ok. 10cm x 4cm. Ręce najlepiej moczyć w wodzie, aby ciasto się mocno nie kleiło).
  5. Pozostałe dwa jajka rozkłócić w miseczce. Do drugiej miski nasypać bułkę tartą. Paluszki obtaczać najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażyć od razu na głębokim oleju z obu stron.
 

Kuchnia:

Polska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 5- 6

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski

Paluszki ziemniaczane Paluszki ziemniaczane

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Kajetan

    Paluszki ziemniaczane wyszły bardzo dobre. Dla podkreślenia smaku warto dodać np. chili, ząbek czosnku lub inną przyprawę. Jedyną wadą jest to, że podczas smażenia bardzo chłoną olej, ale i temu można zaradzić - wystarczy po usmażeniu wyjąc je na ręcznik papierowy, który wchłonie większość tłuszczu.

Aktualne Tagi

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnio na Blogu Czytelników

Początek strony