Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Placki ziemniaczane po węgiersku

Składniki na 5-6 porcji:
Placki ziemniaczane:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Gulasz:

  • 0,5 kg mięsa wieprzowego (łopatka, szynka, karczek)
  • 250g pieczarek
  • 1 papryka czerwona
  • 1 ostra papryczka chili
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr wody
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, ostra i słodka czerwona papryka w proszku,  majeranek, szczypta gałki muszkatołowej
  • kwaśna śmietana ok. 10- 18%
  • olej do smażenia
  • mąka pszenna

Sposób przygotowania:

  1. Mięso opłukać, pokroić w kostkę, posolić i otoczyć starannie w mące.
  2. Cebulę obrać. Cebulę, papryki i ogórki konserwowe pokroić w drobną kostkę. Czosnek poszatkować drobniutko.
  3. Mięso i cebulę smażyć na rozgrzanej patelni. Smażyć tak długo, aż mięso i cebula mocno się zrumienią. Dodać czosnek, smażyć jeszcze chwilkę.
  4. Do mięsa dolać wodę, dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, ostrą i słodką paprykę. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut.
  5. Podczas gotowania oczyścić pieczarki, pokroić w plasterki i przesmażyć na małej ilości tłuszczu.  
  6. Po 30 minutach dodać do gotującego się mięsa pieczarki, papryki i ogórki.  Gotować mięso do miękkości. 2- 3 łyżki mąki rozmieszać w małej ilości wody tak, aby nie było żadnych grudek i dodać do gulaszu pod koniec gotowania.  Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową. Jeszcze chwilkę pogotować. Na końcu dodać natkę pietruszki.
  7. W trakcie gotowania gulaszu przygotować placki ziemniaczane.
  8. Ziemniaki i cebulę obrać i umyć.
  9. Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce o najmniejszych otworach. Dodać jajko, mąkę, przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  10. Na rozgrzanej patelni z olejem smażyć placki z obu stron.
  11. Placki wykładać na papierowe ręczniki, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  12. Przełożyć placki na talerz i polać gulaszem. Na środek zrobić kleksa z kwaśnej śmietany.

Smacznego.

 Placki ziemniaczane po węgiersku

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Aktualne Tagi

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnio na Blogu Czytelników

Początek strony