Papryki nadziewane mięsem mielonym i ryżem

Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Papryki wypełnione są farszem mięsno- ryżowym z dodatkiem mozzarelli i sera żółtego. Efektownie podane danie obiadowe. Bardzo smaczne, sycące i pełne różnych smaków.

Składniki na ok. 8 porcji:

  • 8 średniej wielkości papryk
  • 125g ryżu
  • 500g mięsa mielonego
  • 250g sera mozzarella
  • troszkę tartego sera żółtego (ok. 40g)
  • jajko
  • bułka (może być z dnia wczorajszego)
  • mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • pół szklanki bulionu (np. domowego z tego przepisu: "Bulion warzywny")
  • sól, pieprz, ostra papryka w proszku

Sposób przygotowania:

  1. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i pozostawić do ostygnięcia.
  2. Bułkę namoczyć w wodzie.
  3. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  4. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
  5. Ser mozzarella pokroić w kostkę.
  6. Bułkę odcisnąć. Dodać mięso mielone, jajko, cebulę, czosnek, ser mozzarella, ser żółty i ugotowany ryż. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Wymieszać.
  7. Papryki umyć, wyciąć kapelusiki i wydrążyć w środku. Papryki napełnić przygotowaną masą mięsno- ryżową.

2

  1. Papryki włożyć do głębokiego garnka, podlać bulionem i dusić na małym ogniu ok. 50 minut pod przykryciem. W razie potrzeby podlać niewielką ilością bulionu.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 8

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Papryki nadziewane mięsem mielonym i ryżem Papryki nadziewane mięsem mielonym i ryżem Papryki nadziewane mięsem mielonym i ryżem