Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Racuchy drożdżowe z jabłkami 

Składniki na ok. 8- 9 placków:

  • 1 szklanka (250ml) lekko ciepłego mleka
  • 250g mąki pszennej (lub w wersji bezglutenowej: 180g mąki kukurydzianej i 70g skrobi ziemniaczanej)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 25g świeżych drożdży
  • 3 jabłka
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Rozkruszone drożdże wymieszać z cukrem, lekko ciepłym mlekiem i mąką (ok. pół szklanki). Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 minut do wyrośnięcia.
  2. Resztę mąki wsypać do miski. Dodać cukier waniliowy, jajko i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto najlepiej mikserem używając mieszadeł do wyrabiania ciasta. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30- 40 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.
  3. Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać do ciasta i wymieszać.
  4. Olej rozgrzać na patelni. Formować średniej wielkości placuszki. Smażyć na średniej mocy palnika z obu stron na złoty kolor.
  5. Usmażone racuchy wyłożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.
  6. Podawać najlepiej od razu na ciepło.

Smacznego.

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Xerita

    Jaką konsystencję powinno mieć ciasto po połączeniu wszystkiego? Wyrabiałam robotem i przy tych proporcjach mąki i mleka wyszła mi dość "luźna" lejąca się konsystencja, trochę jak gęściejsze ciasto na naleśniki . Zostawiłam do wyrośnięcia ale nie jestem pewna czy z tego będzie można coś "formować" ;) Teraz ciasto wyrasta. Napiszę co z tego wyszło :)

  • Xerita

    W odpowiedzi na: Xerita

    Upieczone - zjedzone. Dobre. Obawiałam się co będzie ze względu na rzadką konsystencję ciasta - zrezygnowałam z jabłek obawiając się, że mi się wszystko rozpłynie - ale może następnym razem zaryzykuję bo pomimo trudności przenoszenia tego wysoce klejącego się do łyżki ciasta na patelnię - ogólnie wyszło nieźle zamiast jabłek do środka poszedł dżem po upieczeniu na wierzch. Pozdrawiam i myślę, że jeszcze tu zaglądnę.

  • Karolina

    Nie zgadzam się z poprzedniczką. Przepis rewelacyjny. Polecam od razu robić z podwójnej porcji. Najlepiej domowników zaprosić do stołu po usmażeniu pierwszej porcji i dokładać sukcesywnie gorące placuszki. Ciasto nie jest słodkie, więc każdy słodzi cukrem pudrem według uznania.
    Dziękuję Pani Joanno - kolejny Pani przepis trafia do ulubionych.

  • Gosia

    Wyszły dobre, tylko ilosc drożdzy bym zmniejszyla, bo za bardzo czuc je w ciescie.

Aktualne Tagi

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnio na Blogu Czytelników

Początek strony