Rolady z mięsa mielonego

Rolady z mięsa mielonego z boczkiem i ogórkiem w środku. Rolady są soczyste, delikatne i co najważniejsze bardzo smaczne. Efektowniejsza alternatywa dla kotletów mielonych. Polecam podawać je z sosem cebulowym.

Składniki na 6 porcji:

  • 500g mięsa mielonego wieprzowo- wołowego
  • 6 cienkich plasterków boczku
  • 6 niedużych ogórków konserwowych
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • bułka (może być z dnia wczorajszego)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka musztardy
  • sól, pieprz, słodka papryka w proszku
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
  • folia spożywcza

Sposób przygotowania:

  1. Bułkę namoczyć w wodzie.
  2. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
  3. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
  4. Mięso mielone wymieszać z cebulą, czosnkiem, jajkami, odciśniętą bułką, musztardą, solą, pieprzem i słodką papryką.
  5. Masę podzielić na 6 porcji. Każdą porcję położyć na kawałku folii spożywczej. Mięso rozłożyć ręką na cienkie prostokąty (ale nie za cienko).
  6. Na każdym prostokącie z mięsa położyć plasterek boczku (jeśli jest długi przekroić na pół) i ogórek. Zwinąć w roladę.

2

  1. Gotowe rolady zawinąć w folię spożywczą i wstawić na ok. 30 minut do lodówki.

3

  1. Rolady odwinąć delikatnie z folii i panierować w bułce tartej. Usmażyć na oleju.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 6

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Rolady z mięsa mielonego Rolady z mięsa mielonego Rolady z mięsa mielonego