Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Zapiekane polędwiczki wieprzowe 

Składniki na ok. 4 porcje:

  • ok. 500g polędwicy wieprzowej
  • ok. 250g pieczarek
  • 1- 2 pomidory
  • ok. 200g sera mozzarella

Sos czosnkowy:

  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz

Marynata:

  • 4 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Polędwicę pokroić na plasterki o grubości ok. 2 cm.
  2. Przygotować marynatę. Czosnek obrać i przecisnąć przez prasę. Wymieszać z olejem, sosem sojowym, solą i pieprzem. Dodać mięso, wymieszać i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę, a najlepiej na noc.  
  3. Pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć na 2 łyżkach oleju.
  4. Pomidory zalać wrzącą wodą, pozostawić na chwilę, zdjąć skórkę i pokroić na plastry.
  5. Ser mozzarella pokroić na plasterki.
  6. Polędwiczki usmażyć na patelni z obu stron. (Nie używać dodatkowo oleju. Ja smażę na marynacie). Polędwiczki przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na nie ułożyć plasterki pomidora.
  7. Przygotować sos czosnkowy. Czosnek przecisnąć przez prasę. Dodać majonez, jogurt, sól i pieprz. Sos czosnkowy wymieszać z usmażonymi pieczarkami. Wyłożyć na pomidory. Na górze rozłożyć ser mozzarella.
  8. Polędwiczki zapiec w piekarniku, aż ser się rozpuści.

Smacznego.

 Zapiekane polędwiczki wieprzowe

Zapiekane polędwiczki wieprzowe

Obserwuj Kuchnia-Domowa na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram
Instagram

Udostępnij przepis znajomym na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram
Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Gość - Joanna Niedobecka

    Gusiku biały ser (kulka) w zalewie.

  • Gość - Gusiek

    Mam pytanko: Dodajemy biały ser mozarella ten który używa się m.in. w sałatce z pomidorami czy ser żółty mozzarella który sprawdza się przy pizzach??Z góry dziękuję za odpowiedz:)

  • Gość - Joanna Niedobecka

    Marto jedno i drugie pasuje ;-)

  • Gość - Marta

    Witam:)
    Zabieram się do tego dania:) a może mała podpowiedź z czym to zjeść? ziemniaczki? ryż? Dziękuję za podpowiedź

  • Gość - Natalia

    Naprawdę pyszne, robiłam dwukrotnie. Zamiast sosu sojowego (oszczędności) użyłam vegety w płynie. Danie pychotka, na stałe zagościło w mojej kuchni :)

  • Gość - Joanna Niedobecka

    Natalio w 180 stopniach, na grzałce góra/ dół piec ok. 5- 10 min, aż ser się rozpuści.

  • Gość - Natalia

    Mam pytanie, może głupie, ale w ilu stopniach piec te polędwiczki i mniej więcej ile czasu. Proszę o szybką odpowiedź, bo już się marynują :)

  • Gość - Joanna Niedobecka

    Sylwio kurki klasycznie robi się na maśle z cebulką. Tutaj też tak możesz zrobić. Zeszklij cebulę na maśle i następnie dodaj kurki. Smaż, aż będą dobre i woda wyparuje.

  • Gość - Sylwia

    Droga Joanno,
    Przygotowuję wykwintną kolację i jednym z dań mają być te smakowite polędwiczki. Chciałabym jednak uszlachetnić tą potrawę i zamiast pieczarek dodać kurki(mam zamrożone). Czy uważasz, że to dobry pomysł?Jak je najlepiej przygotować? Na marginesie dziękuję za inspiracje, które od Ciebie czerpię, szczególnie w dziedzinie wypieków :)

  • Gość - foszka

    Zrobilam, pyszne, tylko nastepnym razem dam wiecej pomidorow.

Pokaż więcej

Fani Na Google+

Zdjęcia Użytkowników

Fani Na Facebook'u

Ostatnie Komentarze

dziekuje za znalezione wskazówki dt. masła. Nie jestem ekspertem w tej dziedzien...
Co to za przepis ! Przecież na maśle nie powinno się smażyć !!! Uaktywniają się ...
Wyglada jak jogurt truskawkowy zadna rewelacja. Tytul powien brzmiec makaron z s...
Możesz go zachować do innej zupy. Trochę może przydać się do rozrzedzenia kremu,...
Z punktu 4 przygotowania zupy wynika, że zagotowujemy mleko, 250 ml wywaru z kal...
Początek strony