Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Zapiekane polędwiczki wieprzowe 

Składniki na ok. 4 porcje:

  • ok. 500g polędwicy wieprzowej
  • ok. 250g pieczarek
  • 1- 2 pomidory
  • ok. 200g sera mozzarella

Sos czosnkowy:

  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz

Marynata:

  • 4 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Polędwicę pokroić na plasterki o grubości ok. 2 cm.
  2. Przygotować marynatę. Czosnek obrać i przecisnąć przez prasę. Wymieszać z olejem, sosem sojowym, solą i pieprzem. Dodać mięso, wymieszać i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę, a najlepiej na noc.  
  3. Pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć na 2 łyżkach oleju.
  4. Pomidory zalać wrzącą wodą, pozostawić na chwilę, zdjąć skórkę i pokroić na plastry.
  5. Ser mozzarella pokroić na plasterki.
  6. Polędwiczki usmażyć na patelni z obu stron. (Nie używać dodatkowo oleju. Ja smażę na marynacie). Polędwiczki przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na nie ułożyć plasterki pomidora.
  7. Przygotować sos czosnkowy. Czosnek przecisnąć przez prasę. Dodać majonez, jogurt, sól i pieprz. Sos czosnkowy wymieszać z usmażonymi pieczarkami. Wyłożyć na pomidory. Na górze rozłożyć ser mozzarella.
  8. Polędwiczki zapiec w piekarniku, aż ser się rozpuści.

Smacznego.

 Zapiekane polędwiczki wieprzowe

Zapiekane polędwiczki wieprzowe

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Aktualne Tagi

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnio na Blogu Czytelników

Początek strony