Zapiekanka makaronowa z szynką

Szybka i łatwa zapiekanka makaronowa z kawałkami szynki w sosie pomidorowym, zapiekana z serem. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy surowy makaron i zalewamy go rzadkim sosem pomidorowym. Dodajemy szynkę i posypujemy startym serem żółtym. Makaron ugotuje się w tym sosie. Smaczne danie, za którym również przepadają dzieci.

Składniki na ok. 3 porcje:

  • ok. 170 g makaronu (użyłam cienkie rurki)
  • 150 g szynki
  • 150 g startego sera żółtego typu Ementaler lub Gouda
  • 500 ml bulionu mięsnego lub warzywnego
  • 100 ml słodkiej, płynnej śmietanki 30- 36%
  • sól, pieprz, słodka papryka i dowolne zioła
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki pszennej

Sposób przygotowania:

  1. Surowy makaron wsypać na naczynia żaroodpornego.
  2. Szynkę pokroić w małą kostkę. Wyłożyć na makaron.
  3. Bulion i śmietanę zagotować. Dodać koncentrat pomidorowy. Wymieszać.
  4. Mąkę wymieszać z małą ilością wody (ok. 2- 3 łyżki) tak, aby nie było grudek. Dodać do bulionu, mieszając i gotować 1 minutę. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i ziołami. (Sos będzie rzadki).
  5. Sosem zalać makaron i szynkę. (Dokładnie przykryć cały makaron, aby ładnie ugotował się w sosie). Posypać startym serem. (Ser zatopi się częściowo w sosie).
  6. Odkryte naczynie żaroodporne wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 30 minut w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 3

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Zapiekanka makaronowa z szynką Zapiekanka makaronowa z szynką