Frykadelki w sosie pomidorowym z mozzarellą

Małe kulki z mięsa mielonego polane sosem pomidorowym i zapieczone z mozzarellą. Proponuję podawać je z ryżem.

Składniki na 4 porcje:

  • 500g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1 bułka
  • sól, pieprz i zioła np. oregano, bazylia, rozmaryn, tymianek, majeranek
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • pomidory w puszce (ok. 850ml)
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka ziół
  • sól
  • 20ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 opakowanie sera mozzarella (125g)

Sposób przygotowania:

  1. Bułkę namoczyć w wodzie.
  2. Mięso mielone połączyć z jajkiem, odciśniętą bułkę, solą, pieprzem i ziołami. Z masy uformować małe kuleczki i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym.
  3. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  4. Ząbki czosnku obrać i poszatkować drobno.
  5. Cebulę i czosnek podsmażyć na oleju. Dodać pomidory w puszce razem z sosem. Chwilkę gotować na małym ogniu. Dodać śmietanę. Sos zmiksować blenderem na jednolitą masę. Przyprawić solą, pieprzem i ziołami do smaku.
  6. Sosem zalać frykadelki.
  7. Mozzarellę pokroić w plasterki i ułożyć na sosie.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 200°C.

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Frykadelki w sosie pomidorowym z mozzarellą Frykadelki w sosie pomidorowym z mozzarellą