Zapiekanka ze szparagami

Zapiekanka ze szparagami

Zapiekanka ze świeżych szparagów i ziemniaków, z dodatkiem pomidorów, szynki parmeńskiej i bazylii. Polana jest pysznym, kremowym sosem. Smaczne i pożywne danie.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 500g szparagów
  • 500g ziemniaków
  • 4 pomidory
  • 100g szynki parmeńskiej
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • 30g masła
  • 1 kopiata łyżka mąki pszennej
  • 250ml wody ze szparagów
  • 125ml płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%
  • 50g parmezanu
  • 2 żółtka
  • cukier, gałka muszkatołowa, sól, pieprz
  • trochę soku z cytryny
  • masło do posmarowania formy

Sposób przygotowania:

  1. Szparagi umyć, obrać i odciąć zdrewniałe końcówki. Gotować w osolonej wodzie ok. 15 minut. Po ugotowaniu wyciągnąć szparagi z wody. Wody nie wylewać! (Instrukcję przygotowania szparagów znajdziecie tutaj).
  2. Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Ostudzić i obrać. Pokroić w plasterki.
  3. Pomidory zalać wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki i usunąć nasiona.
  4. W plasterki szynki pozawijać po 2 szparagi.
  5. Przygotować sos. Masło roztopić. Dodać mąkę i dobrze wymieszać. Chwilę podsmażyć. Ciągle mieszając dodać 250ml wody ze szparagów. Dodać śmietanę i zagotować. Gotować dalej na małym ogniu ok. 5 minut, ciągle mieszając. Dodać cukier, sok z cytryny, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Trochę ostudzić. Dodać parmezan i żółtka. Wymieszać i już nie gotować.
  6. Naczynie żaroodporne posmarować masłem.
  7. Ziemniaki wymieszać z pomidorami i bazylią. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Następnie wyłożyć szparagi i całość polać sosem.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10- 15 minut w temperaturze 250°C.

Przepis pochodzi ze strony: chefkoch.de, „Gratinierter-Spargel-italienische-Art.”

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: wysoki

Zapiekanka ze szparagami Zapiekanka ze szparagami