Warzywa z patelni

Lekkie danie z samych smażonych warzyw. Podane z kleksem gęstej śmietany i posypane podsmażonym boczkiem.

Składniki na ok. 2 porcje:

  • ok. 400 g ziemniaków (najlepiej twardych o małej zawartości skrobi, czyli typu A)
  • 2 papryki np. czerwona i żółta
  • 1 cukinia
  • 100 g boczku
  • 100 g gęstej, słodkiej śmietany, jogurtu greckiego, serka kremowego lub gęstej kwaśnej śmietany
  • ok. 4 łyżek oleju
  • 100 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni bez oleju. Odstawić na bok.
  2. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w łódki. Smażyć na średniej mocy palnika na 4 łyżkach oleju ok. 15- 20 minut, mieszając od czasu do czasu, aż będą prawie miękkie. Przyprawić solą i pieprzem. Po usmażeniu przełożyć na talerz, pozostawiając olej na patelni i odstawić na chwilę na bok.
  3. Cukinię umyć, odciąć końce, przeciąć wzdłuż i pokroić na półplasterki.
  4. Papryki pokroić wzdłuż na ćwiartki, usunąć pestki, białe błonki i odciąć ogonek. Umyć i osuszyć. Pokroić w kostkę lub w paski.
  5. Na tłuszczu, na którym smażyły się ziemniaki smażyć cukinię i papryki przez ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa trochę zmiękną i się zeszklą. Dodać ziemniaki i bulion. Całość gotować jeszcze ok. 5 minut. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  6. Warzywa rozłożyć na talerze. Podawać z kleksem śmietany. Posypać boczkiem.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 2

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Warzywa z patelni

Powiązane przepisy