Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Spaghetti Carbonara

Spaghetti Carbonara

Spaghetti Carbonara to błyskawiczne do przygotowania, a jednocześnie bardzo smaczne danie kuchni włoskiej. To makaron w sosie jajecznym z dodatkiem boczku. Do sosu dodaję śmietanę. Wiem, że to kwestia sporna, ale taka wersja jest według mnie najsmaczniejsza. Palce lizać.

Składniki na ok. 6 porcji:

  • ok. 400g makaronu spaghetti
  • 4 jajka
  • 200g słodkiej, płynnej śmietany 30%
  • 200g boczku
  • 60g startego parmezanu (ewentualnie startego sera żółtego) + trochę do posypania
  • sól, pieprz czarny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub ewentualnie zwykłego oleju

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotować w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Nie przelewać wodą!
  2. Boczek pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na patelni z oliwą.
  3. Śmietanę, jajka, ser i dość dużą ilość pieprzu zmiksować blenderem.
  4. Ugotowany makaron dodać do gorącego boczku, wymieszać i przysmażyć przez ok. 1minuty. Dodać masę jajeczną i mieszać przez chwilę, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, a sos lekko zgęstnieje. (Nie mieszać za długo, żeby nie zrobiła się jajecznica!). Wyłożyć na talerze i posypać resztą sera.

Smacznego.

 

Kuchnia:

Włoska

Czas:

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji:

ok. 6

Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski
Spaghetti Carbonara 

Obserwuj Kuchnia-Domowa na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram
Instagram

Udostępnij przepis znajomym na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram
Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Gość - wloska kuchnia

    Pyszne! Najlepsze jakie jadlem kiedykolwiek! Polecam!!!

  • Gość - Piotr

    a ja najpierw podsmażam posiekany czosnek , potem pietruszkę posiekaną i dopiero dodaję boczek, czasem daję jeszcze kawałeczki suszonych pomidorów, jest maskara w smaku zwłaszcza przez ten czosnek i pietruszkę. polecam

  • Gość - Celina

    Nie! Do carbonary nie dodaje sie smietany. W Italii goracy makaron polewa sie rozbeltanymi jajkami (wiecej zoltek niz calych jajek) z sola, pieprzem i Parmeggiano Reggiano, dorzuca sie boczek z wytopionym tluszczykiem, wszystko sie razem miesza i posypuje odrobina sera.

  • Gość - Grażyna

    Carbonara czy nie, ważne, że pyszne. Robiłam je już kiedyś i naprawdę cieszę się, że zanotowałam adres tej strony, bo właśnie dziś zamierzam to powtórzyć.O dziwo, danie nie jest tak tłuste i ciężkostrawne, jak by się wydawało z opisu - o ile nie przesadzi się z ilością, choć naprawdę trudno się opanować :)

  • Gość - Joanna

    Przepis wypróbowany i bardzo udany. :) Jak w restauracji ;) Polecam i zapisuję jako wypróbowany :)

  • Gość - grazka

    Zrobiłam i naprawdę wyszła super. Polecam każdemu ten przepis.

  • Gość - Witek

    Ha Ha!!! Dostałem śmietanę, ale oczywiście tylko w polskim sklepie, zrobiłem. PYCHOTA. PYCHOTA. Ledwie zdążyłem trochę schować dla siebie, bo by rodzinka całą wymłóciła.
    Wielkie dzięki za ten przepis Joasiu.
    Pozdrawiam serdecznie
    Witek

  • Gość - Joanna Niedobecka

    Witku powinna, ale jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność to użyj śmietany o niższym procencie nadającą się do gotowania.

  • Gość - Witek

    Witam !
    Mam pytanko. Czy śmietana musi być 30%-wa? Nigdy nie gotowałem carbonary, ale we Włoszech, wręcz się nią zażerałem, aż mi ślinka cieknie na samą myśl.
    Pozdrawiam
    Witek :roll:

  • Gość - Jagoda

    Wyszło pysznie! Zawsze psułam carbonare a teraz wyszło idealnie, dzięki za przepis :)

Pokaż więcej

Fani Na Google+

Zdjęcia Użytkowników

Fani Na Facebook'u

Ostatnie Komentarze

dziekuje za znalezione wskazówki dt. masła. Nie jestem ekspertem w tej dziedzien...
Co to za przepis ! Przecież na maśle nie powinno się smażyć !!! Uaktywniają się ...
Wyglada jak jogurt truskawkowy zadna rewelacja. Tytul powien brzmiec makaron z s...
Możesz go zachować do innej zupy. Trochę może przydać się do rozrzedzenia kremu,...
Z punktu 4 przygotowania zupy wynika, że zagotowujemy mleko, 250 ml wywaru z kal...
Początek strony