Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 
Lasagne z mięsem mielonym

Lasagne z mięsem mielonym

Klasyczna lasagne z mięsem mielonym, sosem pomidorowym, beszamelowym i oczywiście serem. Pyszna, sycąca, bardzo dobra alternatywa dla klasycznego obiadu.

Składniki na 4 porcje:

  • makaron do lasagne (najlepszy jest taki, który nie wymaga wcześniejszego gotowania)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 500g mięsa mielonego
  • sól, sól ziołowa, pieprz, oregano
  • ½ puszki czerwonej fasoli
  • ½ puszki kukurydzy
  • 100g sosu pomidorowego (pulpy pomidorowej)
  • 400g krojonych pomidorów w puszce (lub sosu pomidorowego)
  • 1 łyżka masła
  • 1 kopiata łyżka mąki pszennej
  • 1-1 ½ szklanki mleka
  • ½ łyżeczki rosołu instant (lub pół kostki rosołowej)
  • 250g sera mozzarella
  • 200g sera żółtego tartego

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  2. Czosnek obrać i poszatkować drobno.
  3. Cebulę i czosnek podsmażyć na oleju do zarumienienia. Dodać mięso mielone, przyprawić solą, pieprzem, oregano i usmażyć.
  4. Gdy mięso będzie gotowe dodać fasolę, kukurydzę, pomidory w puszce (lub sos pomidorowy), wymieszać i smażyć jeszcze 2 minuty.
  5. Mozzarellę pokroić w plasterki.
  6. Przygotować sos beszamelowy. Masło roztopić, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Garnek ściągnąć z ognia, dodać zimne mleko i szybko wymieszać, aby nie powstały grudki. Dodać rosół i pieprz. Gotować chwilę ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodać 100g sera żółtego i gotować do rozpuszczenia się sera.
  7. Do naczynia żaroodpornego wyłożyć trochę przygotowanego mięsa. Kolejno wyłożyć makaron. Na makaron wyłożyć ponownie mięso, na to sos beszamelowy i plasterki mozzarelli. Mozzarellę posypać solą ziołową. Następne warstwy wykładać tak samo: makaron, mięso mielone, sos beszamelowy, mozzarella. (U mnie wyszły 3 warstwy). Na górę wyłożyć makaron, polać sosem pomidorowym i posypać grubo startym serem.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 40 minut w temperaturze 180°C.

Smacznego.

 

Kuchnia:

Włoska

Czas:

Całkowity czas przygotowania: ok. 1 godziny

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność: średnie
koszt Koszt: średni
Lasagne z mięsem mielonym Lasagne z mięsem mielonym

Obserwuj Kuchnia-Domowa na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram
Instagram

Udostępnij przepis znajomym na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram
Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Fani Na Google+

Zdjęcia Użytkowników

Fani Na Facebook'u

Ostatnie Komentarze

dziekuje za znalezione wskazówki dt. masła. Nie jestem ekspertem w tej dziedzien...
Co to za przepis ! Przecież na maśle nie powinno się smażyć !!! Uaktywniają się ...
Wyglada jak jogurt truskawkowy zadna rewelacja. Tytul powien brzmiec makaron z s...
Możesz go zachować do innej zupy. Trochę może przydać się do rozrzedzenia kremu,...
Z punktu 4 przygotowania zupy wynika, że zagotowujemy mleko, 250 ml wywaru z kal...
Początek strony