Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Placki z cukinii

Placki z cukinii

Delikatne, lekkie i bardzo smaczne placki z cukinii. Można serwować je jako główne danie tylko z dodatkiem kwaśnej śmietany lub sosu tzatziki, albo jako dodatek do mięsa, czy ryby.

Składniki na ok. 8 placków:

  • 3 młode cukinie
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • ok. 5- 6 łyżek mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia np. rzepakowy

Sposób przygotowania:

  1. Cukinie umyć, obciąć końcówki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posolić i odstawić na chwilę.
  2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  3. Cukinie odcisnąć z soku. Dodać cebulę, jajko, sól, pieprz i mąkę. Wymieszać. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodać jeszcze trochę mąki.
  4. Smażyć placuszki na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Uwaga: Do placków można dodać jeszcze przykładowo paprykę, pestki słonecznika, natkę pietruszki.

Czas:

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji:

ok. 8 sztuk

Trudność: średnie
koszt Koszt: niski
Placki z cukinii Placki z cukinii

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Aktualne Tagi

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnio na Blogu Czytelników

Początek strony