Pizza ze szparagami

Pizza ze szparagami

Dwie okrągłe pizze z zielonymi szparagami, szynką parmeńską i serem feta. Pizza nietypowa, smaczna, lekko słona. Do wypróbowania w sezonie szparagowym ;)

Składniki:

Ciasto:

  • 300g mąki pszennej
  • 4 łyżki oleju
  • łyżeczka soli
  • 20g świeżych drożdży
  • 150ml ciepłej wody

Dodatki:

  • ok. 400g zielonych szparagów
  • 100g creme fraiche (kupna lub z przepisu: "Creme fraiche") lub śmietankowego serka kanapkowego
  • 125g sera feta
  • 200g szynki parmeńskiej
  • zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, olej, sól, drożdże i 150ml ciepłej wody zagnieść na jednolite ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut.
  2. Szparagi umyć i odciąć końcówki. Pociąć je na 3 części. Gotować w osolonej wodzie przez 10 minut. Dobrze odcedzić. (Instrukcję przygotowania szparagów znajdziecie tutaj).
  3. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół.
  4. Na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia uformować z ciasta placek w kształcie koła. (Można oczywiście nie dzielić ciasta, tylko wykleić całość na jednej, całej blasze).
  5. Ser feta pokroić w kostkę.
  6. Placki posmarować creme fraiche. Posypać ziołami.
  7. Wyłożyć szynkę, szparagi i posypać serem feta. (Nie solić. Pizza jest wystarczająco słona od fety i szynki).

2

  1. Każdą blachę piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 220°C.
 

Kuchnia:

Włoska

Czas:

Całkowity czas przygotowania: do
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: wysoki

Pizza ze szparagami

Powiązane przepisy