Risotto z kurczakiem

Risotto z kurczakiem

Risotto z kurczakiem, cukinią i pomidorami to proste, aromatyczne i sycące danie jednogarnkowe. Przygotowanie jest bardzo proste. Wymaga jedynie trochę cierpliwości i spokoju ;). Ryż bowiem nie gotujemy tradycyjnie, a podsmażamy na patelni, aż zrobi się szklisty. Następnie dodajemy stopniowo wino i wywar. Pod koniec gotowania dodajemy warzywa i mięso.

Składniki na ok. 3- 4 porcje:

  • ok. 350g piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • ok. 750g wywaru mięsnego
  • 200ml białego, wytrawnego wina
  • 200g ryżu do risotto np. Arborio
  • 2 młode cukinie
  • 2 średniej wielkości pomidory
  • 1,5 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Piersi z kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę i posypać solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać olej i przysmażyć mięso. Mięso odstawić na bok. (Patelni nie czyścić).
  2. Cukinie umyć i pokroić w kostkę.
  3. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę.
  4. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  5. Do patelni, na której było smażone mięso, przełożyć pół łyżki masła i roztopić. Dodać cebulę i podsmażyć. Wsypać ryż i mieszać, aby wszystkie ziarenka pokryły się tłuszczem. Smażyć przez 1- 2 minuty.
  6. Dodać wino, mieszając. Gdy ryż wchłonie cały płyn, wlać chochlę wywaru. Następnie postępować tak dalej, dolewając po chochli wywaru, gdy ryż wchłonie poprzednią porcję. Regularnie mieszać.
  7. Mniej więcej w połowie gotowania, gdy ryż wchłonie drugą chochlę wywaru, dodać cukinię. Kolejno kontynuować dodawanie wywaru.
  8. Gdy ryż będzie gotowy (tj. kremowy z zewnątrz, a al dente w środku), dodać pokrojone pomidory, mięso i łyżkę masła. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  9. Risotto podawać od razu po przygotowaniu.
 

Kuchnia:

Włoska

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok.3- 4

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski

Risotto z kurczakiem