Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Kotleciki kalafiorowo- brokułowe

Kotleciki kalafiorowo- brokułowe

Warzywne kotleciki z ziemniaków, kalafiora i brokuła podane z sosem śmietanowym.

Składniki na 12 kotlecików:

  • 750g ziemniaków
  • średniej wielkości kalafior
  • ok. 400g brokułu
  • sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa
  • 125g + 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • olej do smażenia
  • mała cebula
  • 3 łyżki masła lub margaryny
  • 250g słodkiej śmietany 30%
  • 250ml bulionu (lub 1 łyżka rosołu instant)
  • natka pietruszki (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki umyć i ugotować w osolonej wodzie w łupinkach. Następnie odcedzić, ostudzić i obrać.
  2. Brokuł i kalafior oczyścić, umyć i podzielić na różyczki. Ugotować w osolonej wodzie. (Brokuł troszkę krócej niż kalafior). Odcedzić, przelać zimną wodą i dokładnie odcedzić.
  3. Ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Dodać 125g mąki i jajko. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  4. Łącznie 450g brokułu i kalafiora dodać do masy ziemniaczanej i delikatnie wymieszać.
  5. Z masy uformować 12 kotlecików. Smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor.
  6. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Przysmażyć na maśle (lub margarynie). Dodać 3 łyżki mąki i dokładnie wymieszać. Dodać bulion (lub ¼ litra wody z rosołem instant) i śmietanę. Dokładnie wymieszać. Chwilę pogotować. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać resztę kalafiora i brokułu.
  7. Sos podawać do kotlecików. Można posypać go natką pietruszki.

Przepis pochodzi z gazety: "Rezepte pur".

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni

Dodaj komentarz
  • Brak komentarzy

Aktualne Tagi

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnio na Blogu Czytelników

Początek strony