Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Makaron z mięsem i brokułem w sosie pieczarkowym

Składniki na 4 porcje:

  • 300g makaronu
  • 500g brokułu
  • 400g kotleta schabowego
  • 500g pieczarek
  • cebula
  • 1 łyżeczka rosołu instant
  • 200ml słodkiej śmietany 30%
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Brokuł oczyścić, umyć i podzielić na różyczki. Ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i przelać zimną wodą.
  2. Mięso pokroić w kostkę. Przysmażyć na oleju. Doprawić solą i pieprzem. Wyjąć z patelni i odstawić na bok.
  3. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  4. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki.
  5. Cebulę przysmażyć na oleju. Dodać pieczarki i usmażyć. Gdy pieczarki będą gotowe dodać ½ litra wody i rosół instant. Zagotować.
  6. Śmietanę wymieszać dokładnie z mąką i zagęścić sos pieczarkowy. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  7. Makaron ugotować według przepisu na pakowaniu. Odcedzić.
  8. Makaron rozłożyć na talerze, wyłożyć kolejno mięso, brokuł i polać sosem.

02

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Aktualne Tagi

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnio na Blogu Czytelników

Początek strony