01

Składniki na 4 porcje:

  • 600g marchewki
  • 400g filetów rybnych
  • 3 kromki chleba tostowego
  • trochę soku z cytryny
  • 3 łyżki zielonego Pesto
  • 125ml słodkiej śmietany 30%
  • sól, biały pieprz
  • trochę margaryny do posmarowania naczynia

Sposób przygotowania:

  1. Marchewki ugotować w łupinkach, w osolonej wodzie, na półtwardo. Ostudzić, obrać i pokroić w plasterki.
  2. Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną i ułożyć na dnie marchewkę.
  3. Filety rybne opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, posolić, popieprzyć i ułożyć na marchewce. Skropić sokiem z cytryny.
  4. Chleb pokruszyć i wymieszać z Pesto. Wyłożyć na rybę.
  5. Z góry polać śmietaną.

02

  1. Naczynie przykryć (można folią aluminiową) i zapiec w nagrzanym piekarniku około 30min. w temperaturze 180°C.
  2. Podawać z ryżem lub bagietką.

Przepis zmodyfikowany na podstawie przepisu z gazety: Rezepte pur.

03

04