Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

01

Składniki:

  • 1kg karkówki bez kości
  • ok. 5 ząbków czosnku
  • majeranek
  • oregano
  • sól ziołowa
  • 4 łyżki oliwy lub oleju

Sposób przygotowania:

  1. Karkówkę oczyścić, umyć i osuszyć.
  2. Ząbki czosnku obrać i pokroić w słupki. Ostrym nożem robić dziurki w mięsie i wkładać słupki czosnku.

03

  1. Zioła wymieszać z oliwą. Mięso obtoczyć w oliwie i wstawić do lodówki, na co najmniej 1 godz., a najlepiej na całą noc.
  2. Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia. Rękaw zawiązać, rozciąć lekko i  piec karkówkę 1godz. w temperaturze 180°C. Po tym czasie rozciąć rękaw i wbić ostry nóż w mięso. Jeśli wypłynie krew należy piec jeszcze dłużej (piekę najczęściej jeszcze z 20min. z rozciętym rękawem), jeśli nie karkówka jest gotowa.
  3. Podawać na ciepło do obiadu lub na zimno np. do chleba.

02

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Aktualne Tagi

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnio na Blogu Czytelników

Początek strony