Burek z mięsem mielonym

Po burku z serem postanowiłam zrobić burek z mięsem mielonym. Jestem zachwycona tym ciastem. Niby nic takiego, bo ciasto jak na pierogi, ale sposób jego przygotowania jest zadziwiający. To ciągle rozciąganie kolejnym porcji ciasta sprawia, że jest ono cieniusieńkie i cały burek rozwarstwia się jak ciasto francuskie. Przygotowanie nie jest proste. Wymaga dużo wprawy i niestety jak się jej nie ma, to przygotowanie burka zajmuje sporo czasu. Następnym razem zrobię burek z wątróbką ;)

Składniki:

Ciasto:

  • 400 ml lekko ciepłej wody
  • ok. 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli

Nadzienie:

  • 500 g mięsa mielonego (dowolnego)
  • 1 cebula
  • dowolne przyprawy (dałam sól ziołową, pieprz i czosnek granulowany)
  • olej do smażenia

Dodatkowo:

  • ok. 100 g smalcu*

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać mięso mielone i usmażyć. Mięso przyprawić i odstawić na bok do ostygnięcia.
  2. W dużej misce wymieszać wodę z solą. Dodawać mąkę i wyrabiać ciasto. Ciasto powinno być gładkie, sprężyste, miękkie i nieklejące. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić na chwilę (na ok. 10 minut).
  3. Masło (smalec) roztopić. Trzymać na ciepłym piecu, aby pozostało płynne.
  4. Ciasto podzielić na pół. Jedną połowę pozostawić w misce przykrytą ściereczką, aby ciasto nie obeschło. Drugą połowę ciasta podzielić na 10 części. Z każdej uformować kulkę. Kulki rozwałkować na małe placuszki. (Dobrze podsypywać mąką. Ciasto nie może się kleić. Nadmiar mąki spokojnie można strzepać z ciasta).

2

3

  1. Wziąć pierwszy placuszek i lekko rozciągnąć go w rękach. Położyć na dobrze podsypanym mąką blacie. Polać 1 łyżką masła i delikatnie rozsmarować ręką na całej powierzchni. Wziąć kolejny placuszek i ponownie lekko rozciągnąć go w rękach. Placuszek ułożyć na pierwszym, lekko dociskając boki. Ponownie polać łyżką masła i rozsmarować delikatnie. (Nie ściskać pośrodku! Placki muszą luźno leżeć jeden na drugim). Tak postępować ze wszystkimi plackami.

4

5

  1. Po ułożeniu wszystkich 10 placków jeden na drugim, należy całość lekko rozciągnąć w rękach. (Podnieść stos placków i na nadgarstkach lekko obracać tak, jakbyśmy kręcili pizzę). Stos placków przełożyć "do góry nogami" na dużą, płaską blachę z piekarnika posmarowaną masłem. (Ostatni placek ma być pierwszym na blasze). Boki ciasta przykleić delikatnie do boków blachy.
  2. Drugą połowę ciasta przygotować tak, jak pierwszą, czyli tworząc stos 10-ciu placków. Pozostawić na blacie.
  3. Na całej powierzchni ciasta ułożonego na blasze, rozłożyć mięso mielone.

6

  1. Drugi stos placków naciągnąć w rękach i przełożyć znowu "do góry nogami" na mięso. Brzegi ciasta delikatnie skleić z blachą i dolną warstwą ciasta.
  2. Z góry pokropić masłem, rozsmarowując je po całej powierzchni.

7

  1. Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia ok. 20 minut w temperaturze 250°C, grzałka góra- dół.

8

  1. Po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika, skropić z góry lekko wodą i przykryć całą blachę na chwilę folią aluminiową. Następnie ściągnąć folię i pokroić ciasto ostrym nożem na kawałki.
  2. Podawać z gęstym jogurtem lub dowolną sałatką z zielonej sałaty, pomidorów czy ogórków.

Uwaga:

* Można użyć również masła, margaryny lub oleju. Dałam masło, ale tradycyjnie robi się ze smalcem. Ilość tłuszczu jest kwestią indywidualną. Jedni dają go bardzo dużo, ale jeśli patrzy się na kalorie to można go zredukować.

Kuchnia:

Bałkańska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 20

Trudność Trudność: trudne
Koszt Koszt: średni
Burek z mięsem mielonym Burek z mięsem mielonym Burek z mięsem mielonym

Powiązane przepisy