Filet z kurczaka w sosie pomidorowym

Miękkie kawałki z mięsa z piersi kurczaka w delikatnym, pomidorowo- śmietanowym sosie. Polecam podawać z ryżem i sałatką z zielonej sałaty.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • ok. 800g piersi z kurczaka

Marynata:

  • 4 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • sól, pieprz

Sos:

  • 2 cebule
  • 500g pulpy pomidorowej (sosu pomidorowego)
  • 100g śmietany do zup i sosów lub słodkiej śmietany 30- 36%
  • sól, pieprz, kardamon, gałka muszkatołowa, cukier

Sposób przygotowania:

  1. Piersi z kurczaka oczyścić i pokroić w duże kawałki.
  2. 2 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę. Wymieszać z olejem, papryką, kardamonem, solą i pieprzem. Dodać kurczaka, wymieszać i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę.
  3. Cebule obrać i pokroić w kostkę.
  4. Mięso podsmażyć razem z cebulą. Dodać pulpę pomidorową i gotować parę minut na małym ogniu, pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Na końcu dodać śmietanę. Doprawić solą, pieprzem, kardamonem, gałką muszkatołową i cukrem do smaku.
  5. Podawać z ryżem.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Filet z kurczaka w sosie pomidorowym