Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Pierogi z mięsem

Składniki na około 70 sztuk:
Ciasto:

  • 500g mąki pszennej
  • 300ml bardzo ciepłej wody
  • płaska łyżka soli

Nadzienie:

  • ok. 700g mięsa wołowego
  • 2 cebule
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Dodatkowo:

  • boczek lub cebula

Sposób przygotowania:

  1. Ugotować bulion wołowy według przepisu: "Bulion wołowy".
  2. Cebule obrać i pokroić w grubą kostkę. Podsmażyć na oleju.
  3. Ugotowane mięso z bulionu i cebule wraz z olejem (na którym się smażyły) zmielić. Dodać tyle wywaru z mięsa, aby farsz nie był suchy. Doprawić solą i pieprzem.
  4. Przygotować ciasto. Mąkę i sól wymieszać z bardzo ciepłą wodą (im cieplejsza tym ciasto będzie lepsze, bardziej sprężyste, ale nie wrzątek, żeby się nie poparzyć) i zagnieść jednolite, elastyczne, mięciutkie ciasto. Ciasto nie powinno się kleić.
  5. Ciasto podzielić na pół. Na posypanym mąką blacie rozwałkować bardzo cienko najpierw jedną, później drugą połówkę ciasta. (W trakcie rozwałkowywania jednej połówki, drugą włożyć do miski i przykryć ściereczką, żeby ciasto nie obeschło).
  6. Z rozwałkowanego ciasta wykrawać kółka (np. szklanką). Na środku nałożyć łyżeczką nadzienie, ciasto złożyć na pół i skleić dobrze boki.

03

  1. Gotować w osolonej wodzie około 2 min. od wypłynięcia.
  2. Wyciągać łyżką cedzakową i ciepłe pierogi podawać z podsmażonym na oleju boczkiem lub cebulą.

04

05

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Aktualne Tagi

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnio na Blogu Czytelników

Początek strony