Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Pierogi z mięsem

Składniki na około 70 sztuk:
Ciasto:

  • 500g mąki pszennej
  • 300ml bardzo ciepłej wody
  • płaska łyżka soli

Nadzienie:

  • ok. 700g mięsa wołowego
  • 2 cebule
  • sól, pieprz, Vegeta
  • olej do smażenia

Dodatkowo:

  • boczek lub cebula

Sposób przygotowania:

  1. Mięso wołowe ugotować z dodatkiem Vegety. (Wywaru nie wylewać).
  2. Cebule obrać i pokroić w grubą kostkę. Cebule podsmażyć na oleju.
  3. Mięso i cebulę wraz z olejem zmielić. Dodać tyle wywaru z mięsa, aby farsz nie był suchy. Doprawić solą i pieprzem.
  4. Przygotować ciasto. Mąkę i sól wymieszać z bardzo ciepłą wodą (im cieplejsza tym ciasto będzie lepsze, bardziej sprężyste, ale nie wrzątek, żeby się nie poparzyć) i zagnieść jednolite, elastyczne, mięciutkie ciasto. Ciasto nie powinno się kleić.
  5. Ciasto podzielić na pół. Na posypanym mąką blacie rozwałkować bardzo cienko najpierw jedną, później drugą połówkę ciasta. (W trakcie rozwałkowywania jednej połówki, drugą włożyć do miski i przykryć ściereczką, żeby ciasto nie obeschło).
  6. Z rozwałkowanego ciasta wykrawać kółka (np. szklanką). Na środku nałożyć łyżeczką nadzienie, ciasto złożyć na pół i skleić dobrze boki.

03

  1. Gotować w osolonej wodzie około 2 min. od wypłynięcia.
  2. Wyciągać łyżką cedzakową i ciepłe pierogi podawać z podsmażonym na oleju boczkiem lub cebulą.

Smacznego Smile.

04

05

Obserwuj Kuchnia-Domowa na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram
Instagram

Udostępnij przepis znajomym na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram
Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Gość - Kasia

    Pierogi mięsne podawać z polanym boczkiem? Przecież to psuje cały smak tego farszu!

  • Gość - Iwona

    Pierożki idealne. Ciasto super. Polecam

  • Gość - Joanna Niedobecka

    Kasiu jakie chcesz. Może być np. łata wołowa, antrykot, rostbef.

  • Gość - Kasia

    A mięsko wołowe z jakiej części? :)

  • Gość - Izabela

    Witam dzisiaj robiłam według tego przepisu i wyszły rewelacyjne, ciasto cieniutki i mięciutkie:) POLECAM

  • Gość - Artur

    Ciasto wspaniałe , nic dodać nic ująć . Ale do farszu mięsnego dodałem 3 ząbki czosnku . Po prostu rozkosz w gębie . Gorąco polecam .

  • Gość - Sofii

    Wygladaja BOSKO!!! Zdecydowanie wyprubuje ten przepis

  • Gość - Joanna Niedobecka

    Basiu mrozić możesz zarówno surowe jak i ugotowane pierogi. Surowe należy ułożyć w odstępach na tacce i włożyć do zamrażalnika, kolejno zmrożone należy przełożyć do woreczka do mrożenia i zamrozić. Ugotowane pierogi natomiast należy zahartować tj. przelać dokładnie zimną wodą. Następnie dobrze jest wymieszać je z olejem, aby się nie posklejały. Kolejno należy przełożyć je do woreczka do mrożenia i zamrozić.
    Ciasto możesz wykorzytać do dowolnego nadzienia.

  • Gość - Basia

    Pani Joanno,
    wlasnie robie pierogi z Pani przepisu. Robie je z kapusta i grzybami. Smakuja niesamowicie. Jest to moja pierwsza udana proba na ciasto pierogowe. Wyszlo SUPER! Czy mona zamrazac pierogi po ugotowaniu czy lepiej przed ugotowaniem? I czy to ciasto mozna uzyc do pierogow na slodko, np. z jagodami? czy nalezy dodac cos wiecej?
    Dziekuje za odpowiedz. Za przepis takze :-)

  • Gość - agnieszka

    :P bardzo pyszne palce lizać

Pokaż więcej

Fani Na Google+

Zdjęcia Użytkowników

Fani Na Facebook'u

Ostatnie Komentarze

dziekuje za znalezione wskazówki dt. masła. Nie jestem ekspertem w tej dziedzien...
Co to za przepis ! Przecież na maśle nie powinno się smażyć !!! Uaktywniają się ...
Wyglada jak jogurt truskawkowy zadna rewelacja. Tytul powien brzmiec makaron z s...
Możesz go zachować do innej zupy. Trochę może przydać się do rozrzedzenia kremu,...
Z punktu 4 przygotowania zupy wynika, że zagotowujemy mleko, 250 ml wywaru z kal...
Początek strony