Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Pizza na serowym spodzie

Bardzo ciekawa pizza. Ciasto serowe jest lekko kwaskowe i zbite. W przeciwieństwie do tradycyjnego ciasta na pizze, to nie jest chrupiące. W wyglądzie przypomina zakalec, ale takie właśnie ma być ;-) Bardzo smaczne, a do tego zrobiłam z moim ulubionym dodatkiem ;-)

Składniki:
Ciasto:

  • 250g mąki pszennej
  • 250g Quarku lub twarożku śmietankowego
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 żółtko

Dodatki:

  • ok. 500g piersi z kurczaka
  • ok. 200g creme fraiche
  • ok. 100g sera feta
  • ok. 100g sera żółtego tartego
  • parę pomidorków koktajlowych
  • trochę oleju do smażenia
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Piersi z kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę i usmażyć na oleju. Przyprawić solą i pieprzem.
  2. Ser feta pokroić w kostkę.
  3. Pomidory umyć i pokroić na plasterki.
  4. Mąkę wymieszać z solą. Dodać Quark, żółtko i oliwę. Zagnieść na jednolite ciasto. Ciasto nie musi wyrastać. Od razu można rozłożyć go na blachę do pieczenia wysmarowanej olejem.
  5. Ciasto posmarować creme fraiche. Rozłożyć kawałki kurczaka, pomidorki, ser feta i z góry posypać serem żółtym.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku około 25min w temperaturze 200°C.

Przepis na ciasto pochodzi z książki: „Geliebte pizza”.

02

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Aktualne Tagi

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnio na Blogu Czytelników

Początek strony