Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

01

Składniki na 4 porcje:

  • 1 kurczak (dowolny, ja kupuję na ok. 1,3 kg)
  • ok. 2 łyżek posiekanych ziół np. natka pietruszki, szczypiorek, bazylia, tymianek, majeranek
  • ok. 80g masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. Skórę lekko oddzielić od mięsa, szczególnie na piersiach i udach.
  2. Masło roztopić. Kolejno wymieszać z ziołami, solą i pieprzem.
  3. Płynnym masłem ziołowym natrzeć mięso kurczaka pod skórą i skórę.  
  4. Kurczaka związać.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku około 60 min. w temperaturze 200°C. Kurczaka w czasie pieczenia obracać i polewać masłem, które spłynęło do brytfanny.

02

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Aktualne Tagi

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnio na Blogu Czytelników

Początek strony