Naleśniki z jabłkami

Składniki na ok. 6 naleśników:
Ciasto:

  • 500ml mleka
  • 2 jajka
  • 250g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru

Dodatkowo:

  • 3 jabłka (mogą być również banany)
  • ok. 100g masła
  • cynamon

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Ćwiartki pokroić w plasterki.
  2. Masło roztopić.
  3. Oddzielić żółtka od białek.
  4. Mleko, żółtka, cukier i mąkę wymieszać trzepaczką lub zmiksować na jednolitą masą.
  5. Białka ubić na sztywno. Wmieszać delikatnie do masy naleśnikowej.
  6. Na rozgrzaną patelnię nalać odrobinę masła. Wylać ciasto naleśnikowe (nie za cienko) i rozprowadzić po całej powierzchni. (Patelnię najlepiej ściągnąć na chwilę z pieca). Na naleśniku ułożyć kawałki jabłka.
  7. Smażyć naleśnik, aż od spodu będzie ładnie zrumieniony. Przed przewróceniem posmarować plasterki jabłka roztopionym masłem przy pomocy pędzelka i posypać cynamonem. Naleśnik przewrócić i usmażyć z drugiej strony. (Można pomóc sobie dużym płaskim talerzem. Gdy naleśnik usmaży się od spodu, zsunąć go na płaski talerz. Następnie przykryć patelnią i całość odwrócić tak, aby patelnia była na spodzie).
  8. Pozostałe naleśniki usmażyć w ten sam sposób.

Naleśniki z jabłkami

Naleśniki z jabłkami

Naleśnik z bananem:

Naleśniki z jabłkami