Pieczeń rzymska z jajkami w cieście francuskim

Pieczeń rzymska z jajkami w cieście francuskim

Pieczeń rzymska na bogato, z jajkami w środku, owinięta paskami z ciasta francuskiego. Pokrojoną w plastry można podawać na zimno na pieczywie lub na ciepło do obiadu jako mięso.

Składniki na ok. 4- 6 porcji:

  • 500g mięsa mielonego
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 4 jajka
  • 1 żółtko
  • 300g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • trochę natki pietruszki
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Trzy jajka ugotować na twardo.
  2. Pieczarki oczyści i pokroić na plasterki lub drobniej.
  3. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  4. Cebulę podsmażyć na oleju z pieczarkami.
  5. Mięso mielone wymieszać w misce z jajkiem, sosem sojowym, musztardą, posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem. Dodać przesmażone pieczarki z cebulą i wymieszać.
  6. Mięso przełożyć na naczynia żaroodpornego i uformować z niego owal. W środek włożyć obrane jajka, jedno za drugim.
  7. Ciasto francuskie pokroić w paski. Paski ciasta ułożyć na mięsie, a ich końcówki zawinąć pod spód mięsa. Ciasto posmarować rozkłóconym żółtkiem.

2

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut w temperaturze 180°C.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4- 6

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni

Pieczeń rzymska z jajkami w cieście francuskim Pieczeń rzymska z jajkami w cieście francuskim