zapiekanka_ziemniaczana

Przepis na prostą zapiekankę ziemniaczaną. Zapiekanka przygotowana jest z samych ziemniaków, można według uznania wzbogacić ją o inne dodatki np. starty ser żółty dodany pod koniec pieczenia, pokrojony w kostkę boczek, cebulę, marchewkę lub inne warzywa. W takiej klasycznej formie może stanowić samodzielne danie z dodatkiem jakiejś sałatki lub też jako dodatek np. do mięsa.

Składniki na 4 porcje:

  • 800g ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku *
  • 200g płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%
  • 250ml mleka
  • 1 łyżeczka rosołu instant
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • trochę masła (ok. 30g)
  • masło (lub margaryna) do posmarowania formy

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na bardzo cienkie plasterki.
  2. Czosnek obrać i przecisnąć przez prasę.
  3. Formę żaroodporną wysmarować masłem (lub margaryną) i czosnkiem.
  4. W formie układać warstwami plasterki ziemniaków, soląc każdą warstwę.

02

  1. Śmietanę, mleko, rosół, pieprz i gałkę muszkatołową wymieszać i zalać tą mieszanką ziemniaki.

03

  1. Na wierzchu rozłożyć wiórki z masła.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40- 60minut, w temperaturze 180°C. (Po 40 minutach najlepiej sprawdzić. Może ziemniaki już są miękkie).
  3. Podawać na ciepło.

Uwaga:
* Jeśli nie przepadacie za czosnkiem, możecie go pominąć lub dać tylko jeden ząbek.

05

04

Powiązane przepisy