Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

zapiekanka_ziemniaczana

Przepis na prostą zapiekankę ziemniaczaną. Zapiekanka przygotowana jest z samych ziemniaków, można według uznania wzbogacić ją o inne dodatki np. starty ser żółty dodany pod koniec pieczenia, pokrojony w kostkę boczek, cebulę, marchewkę lub inne warzywa. W takiej klasycznej formie może stanowić samodzielne danie z dodatkiem jakiejś sałatki lub też jako dodatek np. do mięsa.

Składniki na 4 porcje:

  • 800g ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku *
  • 200g płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%
  • 250ml mleka
  • 1 łyżeczka rosołu instant
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • trochę masła (ok. 30g)
  • masło (lub margaryna) do posmarowania formy

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na bardzo cienkie plasterki.
  2. Czosnek obrać i przecisnąć przez prasę.
  3. Formę żaroodporną wysmarować masłem (lub margaryną) i czosnkiem.
  4. W formie układać warstwami plasterki ziemniaków, soląc każdą warstwę.

02

  1. Śmietanę, mleko, rosół, pieprz i gałkę muszkatołową wymieszać i zalać tą mieszanką ziemniaki.

03

  1. Na wierzchu rozłożyć wiórki z masła.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40- 60minut, w temperaturze 180°C. (Po 40 minutach najlepiej sprawdzić. Może ziemniaki już są miękkie).
  3. Podawać na ciepło.

Uwaga:
* Jeśli nie przepadacie za czosnkiem, możecie go pominąć lub dać tylko jeden ząbek.

05

04

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Ania

    Zachwyciła 4 na 5 osób w mojej rodzinie, ale najmłodszemu smaki się dopiero kształtują, więc myślę, ze kiedyś dołączy. Dzięki za przepis :)

  • Karolina

    Robiłam tę zapiekankę nie raz. Mojej rodzinie bardzo smakuje, a mój mąż wręcz ją ubóstwia. Osobiście dodaje do niej jeszcze np. boczek lub cebulkę i jemy ją razem z warzywami ;)

  • Patrycja

    Szczerze mi nie smakuje ta zapiekanka. Spodziewałam się czegoś lepszego :) Szukam dalej dobrego przepisu :)

  • Patrycja

    właśnie skończyłam robić :) dodałam boczek pokrojony w kostkę, starty żółty ser :) no i ziemniaki ost warstwe posypałam bazylią :) mam nadzieję, że pyszna wyjdzie :)

  • Aga

    Witam

    właśnie skończyłam piec zapiekankę bardzo dobra , osobiście dałabym również inne składniki np więcej warzyw bądź też jakąś wędzonkę itd polecam :-)

  • astovera

    zdecydowanie za dużo płynów - mimo pieczenia przez 1,5h, ziemniaki były mocno zamoczone w płynie :( ale smakowo bomba:)

  • Daria9

    :P moja tez w piekarniku

  • andzia

    wlasnie kosztuje zapiekanki jest poprostu pszepyszna .Polecam kazdemu zeby sprobowal

  • krewczerwona

    Ja tez z cebulka i kielbaską. Wlaśnie weszla do piekarnika :)

  • Ksymena

    Zrobiłam zapiekankę prawie według przepisu, ale zrobiłam małe modyfikacje, dodałam 1/3 wołowej kostki rosołowej oraz użyłam warzywka czy kucharka nie pamiętam co moja mama ma w kuchni w pojemniczku.

    Zapiekankę piekłam w piekarniku jakąś godzinę z kawałkiem. Wyszła pycha teraz wiem, że nawet proste przepisy mogą wyjść pycha.

    Chociaż osobiście chyba następnym razem dodam jeszcze z 1-2 ząbki czosnku.

    Przepisu nie udziwniałam w żadna kiełbasę czy ser i wyszło naprawdę smacznie. Myślę jednak że do takiej zapiekanki smakowo pasowały by np. pieczarki. Co przy następnej próbie wykonania na pewno wypróbuję i dam znać jak wyszło ;)

Pokaż więcej

Aktualne Tagi

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnio na Blogu Czytelników

Początek strony