Rigatoni al forno

Jest to tradycyjne włoskie danie makaronowe. Tę potrawę jadłam w ten weekend we włoskiej restauracji i postanowiłam odtworzyć ją w domu. Jej podstawą jest makaron rigatoni, który ma kształt dość grubych, prostych rurek. Makaron, wymieszany z pieczarkami, szynką i pysznym sosem pomidorowo- śmietanowym, posypany startym serem, zapiekany jest w piekarniku.
Danie jest szybkie i łatwe do przygotowania. Czasami dodaje się do niego jeszcze mięso mielone lub zielony groszek.

Składniki na ok. 3 porcje:

  • 250g makaronu rigatoni
  • 400g pomidorów krojonych z puszki
  • 250g pieczarek
  • 100g szynki gotowanej
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek bazylii
  • 200g słodkiej, płynnej śmietany
  • ok. 200g startego sera żółtego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Rigatoni ugotować w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Odcedzić.
  2. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Czosnek poszatkować. Cebulę i czosnek podsmażyć na 2 łyżkach oliwy.
  3. Pieczarki oczyścić i pokroić, w zależności od wielkości, na ćwiartki lub jeszcze mniejsze kawałki. Podsmażyć na 2 łyżkach oliwy. Doprawić solą i pieprzem.
  4. Dużą ilość listków bazylii umyć i osuszyć. Poszatkować drobno.
  5. Szynkę pokroić w małą kostkę.
  6. Pieczarki połączyć z cebulą i czosnkiem. Dodać pomidory z puszki (całość puszki, razem z sosem), bazylię, szynkę i śmietanę. Całość zagotować. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać makaron i wymieszać.
  7. Całość wyłożyć do naczynia żaroodpornego (jednego lub 3 mniejszych), posypać z góry startym serem. Całość piec w nagrzanym piekarniku ok. 5min. w temperaturze 180°C, aż ser się rozpuści.
zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
porcje

Ilość porcji:

ok. 3
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Rigatoni al forno

Rigatoni al forno

Rigatoni al forno

Rigatoni al forno