Chili con carne

Szybkie, jednogarnkowe danie z kuchni teksańskiej. Najważniejszym składnikiem jest tutaj mięso mielone i chili. Reszta składników to już dodatki, które mogą się różnić w zależności od przepisu. Chili con carne podawane jest najczęściej z ryżem lub chlebem. Na imprezę można przygotować je z chipsami nachos. Do tej ostrej potrawy pasuje lampka czerwonego wina.

Chili con carne smakuje jeszcze lepiej odgrzane na drugi dzień.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 500g mięsa mielonego (najlepiej wołowego)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki (puszka 400g)
  • ok. 250 ml bulionu (najlepiej domowego np. wołowego lub ewentualnie z kostki rosołowej)
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 papryka czerwona
  • 1 ostra papryczka chili (lub ostra przyprawa chili)
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, oregano
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki mielonych ziaren kolendry
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na dużej patelni na 2 łyżkach oleju. Dodać mięso mielone i smażyć, mieszając, aż mięso straci kolor różowy.
  2. Chili przeciąć wzdłuż na pół, usunąć pestki, umyć i pokroić bardzo drobno.
  3. Do mięsa dodać koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki razem z sosem, przeciśnięty przez praskę czosnek, chili i bulion. Przyprawić solą, pieprzem, oregano, cukrem i kolendrą. Gotować pod przykryciem na niskiej/ średniej mocy palnika, mieszając od czasu do czasu.
  4. W międzyczasie oczyścić paprykę i pokroić w plasterki, a następnie wszerz na pół lub 3 części, aby kawałki nie były za długie.
  5. Kukurydzę i fasolę odsączyć na sitku.
  6. Po 20 minutach gotowania, dodać paprykę, kukurydzę i fasolę. Gotować dalej pod przykryciem 10- 15 minut. (Pod koniec gotowania powinno pozostać trochę płynu. Potrawa nie powinna być za sucha. Powinna pływać w lekko płynnym sosie. Gdyby sosu było za dużo, odparować część gotując dalej bez przykrycia, a jeśli za mało dolać bulionu).
  7. Na samym końcu dodać posiekaną natkę pietruszki.

Kuchnia:

Amerykańska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Chili con carne

Powiązane przepisy