Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Chili con carne

Szybkie, jednogarnkowe danie z kuchni meksykańskiej. Najważniejszym składnikiem jest tutaj mięso mielone i chili. Reszta składników to już dodatki, które mogą się różnić w zależności od przepisu. Chili con carne podawane jest najczęściej z ryżem lub chlebem. Na imprezę można przygotować je z chipsami nachos. Do tej ostrej potrawy pasuje lampka czerwonego wina.

Chili con carne smakuje jeszcze lepiej odgrzane na drugi dzień.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 500g mięsa mielonego (najlepiej wołowego)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 400g pomidorów krojonych z puszki (waga całkowita, razem z sosem)
  • ok. 500ml bulionu (ugotowanego lub z kostki rosołowej)
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 papryka czerwona
  • 1 ostra papryczka chili (lub ostra przyprawa chili)
  • 2 ziemniaki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz, oregano
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki mielonych ziaren kolendry
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Przysmażyć na oleju. Dodać mięso mielone i podsmażyć, aż się zarumieni.
  2. Ziemniaki obrać i pokroić w małą kostkę. Odstawić na bok.
  3. Chili przeciąć wzdłuż na pół, usunąć pestki, umyć i pokroić bardzo drobno.
  4. Do mięsa dodać przecier pomidorowy, pomidory z puszki, razem z sosem, przeciśnięty przez praskę czosnek, chili i bulion. Przyprawić solą, pieprzem, oregano, cukrem i kolendrą. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować ok. 50- 60min. na średnim ogniu, aż ziemniaki zmiękną. (Pod koniec gotowania powinno pozostać trochę płynu. Potrawa nie powinna być za sucha. Powinna pływać w lekko płynnym sosie).
  5. W międzyczasie paprykę oczyścić i pokroić w plasterki. (Plasterki można przeciąć na pół, żeby nie były długie).
  6. Kukurydzę i fasolę odsączyć na sitku.
  7. 10min. przed końcem gotowania dodać paprykę i fasolę z kukurydzą.
  8. Na samym końcu dodać natkę pietruszki.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

ponad 1 godz.
porcje

Ilość porcji:

ok. 4
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Chili con carne

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • lucia

    Chili con carne zrobilam wg.podanego przepisiku tyle ,ze bez ziemniakow....Rewelacja,pyszne moim gosciom b.smakowalo..A co do krytyki wogole nie rozumie niektorych ludzi. -.Jezeli, ktos nie chce dodac ziemniakow to nikt nikog nie zmusza do dodawania ich..Kazdy powinien sam dodac to co jemu pasuje.BASTA!!

  • Lena

    Z ziemniakami? Nigdy!
    Za to ważny jest dodany kmin, żeby wszystko miało swój smak.

  • Chines

    Doskonałe danie, ja dodają ziemniaka by pozbyć się soli z bulionu z kostki, pewnie dlatego warto dodać chociaż jednego ziemniaka drobno pokrojonego. Dodaję również kmin i do mięsa zmiażdżony w moździerzu liść laurowy by się nie walał. Mięso warto kupić w kawałku i samemu pokroić, osobiście wole większe kawałki, wtedy gryzę mięso a nie drobinki mięsa.:D

  • marcin

    proponuje Wam spróbować bez ziemniaków i z kminem rzymskim

  • benno

    ziemniaki ? chyba coś się pomyliło z bograczem a mięso jak kto woli .osobiście używam mielonego ale sam mile .

  • Natalia

    Bardzo smaczna potrawa, co prawda troszkę ją zmodyfikowałam. Nie dałam ziemniaków, a zamiast pomidorów z puszki wolałam dodać świeże pomidory. Wyszło pyszne, mężowi bardzo smakowało. Dzięki za kolejny super przepis.

  • Darecki

    Nigdy z ziemniakami, nigdy z kukurydzą. Co do mięsa mielonego też są dwie szkoły. Osobiście polecam jednak z drobno pokrojoną wołowiną, a nie z mieloną. I jeszcze jedno: a gdzie kmin, nadający całej potrawie charakterystyczny posmak?
    Nie neguję tego przepisu - być może ta potrawa jest smaczna (eh, te ziemniaki...) ale z całą pewnością nie ma to nic wspólnego z oryginalnym chili con carne.

  • Zenek

    W oryginalnym przepisie nie ma żadnych ziemniaków!!!

  • Hanna

    Z ziemniakami nie jadłam-Ja osobiście dodaję ryż ugotowany na sypko i smakuje rewelacyjnie.Ale to już zależy od gustu danego podniebienia:) Przepis ale jest dobry:) Pozdrawiam:*

  • Nie, nie przepłukuję.

Pokaż więcej

Aktualne Tagi

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnio na Blogu Czytelników

Początek strony