Bezglutenowe naleśniki kukurydziane

Bezglutenowe naleśniki kukurydziane

Naleśniki kukurydziane przygotowane na mące kukurydzianej i skrobi. Są cienkie, o pięknej żółtej barwie i całkowicie bezglutenowe. Można je podawać zarówno ze słodkim, jak i z wytrawnym nadzieniem.

Składniki na 6 naleśników o śr. 24cm::

  • 300ml mleka
  • 160g mąki kukurydzianej
  • 40g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 2 jajka
  • 1- 2 łyżeczka cukru
  • olej do smażenia np. rzepakowy

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, skrobię i cukier wsypać do miski. Wymieszać. Wlewać mleko, ciągle mieszając trzepaczką, aby nie zrobiły się grudki. Dodać jajka i ponownie wymieszać. Pozostawić ciasto na 10 minut.
  2. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Nalać ciasto i poruszając patelnią rozprowadzić je po całym dnie patelni. (Ciasta należy nalać tyle, aby dno patelni pokryła cienka warstwa ciasta). Ciasto smażyć na średniej mocy palnika z dwóch stron do lekkiego zarumienienia.
  3. W ten sam sposób usmażyć resztę naleśników.

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 6 naleśników

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski

Bezglutenowe naleśniki kukurydziane Bezglutenowe naleśniki kukurydziane