Tagliatelle z sosem dyniowym

Makaron z kremowym sosem dyniowym. Sos polany jest olejem z pestek dyni i posypany  uprażonymi pestkami z dyni, rukolą i parmezanem. Proste, szybkie a w smaku pyszne.

Składniki na ok. 4 porcje:

Sos dyniowy:

  • 400g dyni Hokkaido (połowa dyni średniej wielkości)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 250ml bulionu
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, imbir mielony
  • 50ml słodkiej śmietany 30- 36%

Dodatkowo:

  • 300g makaronu tagliatelle
  • 4 łyżki pestek z dyni
  • sałata rukola
  • olej z pestek dyni
  • parmezan

Sposób przygotowania:

  1. Dynię umyć, przeciąć na pół i łyżką wyciągnąć nasiona i włókna. 400g dyni razem ze skórką pokroić w niedużą kostkę. (Hokkaido nie trzeba obierać).
  2. Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek posiekać.
  3. Masło roztopić na patelni lub w rondelku. Dodać kawałki dyni, cebulę i czosnek. Smażyć ok. 10 minut. Następnie dodać bulion i gotować na małej mocy palnika ok. 15 minut, aż dynia zmięknie.
  4. Zmiksować blenderem. Dodać śmietanę. Doprawić solą, pieprzem i imbirem do smaku.
  5. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
  6. Pestki z dyni podprażyć chwilkę na suchej patelni.
  7. Makaron rozłożyć na talerzach. Polać sosem, polać troszkę olejem z pestek dyni, ułożyć rukolę i posypać pestkami z dyni i startym grubo parmezanem.

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Tagliatelle z sosem dyniowym