Kalafior pieczony (dieta dr Dąbrowskiej)

Ciepły, chrupiący kalafior z piekarnika z przyprawami. Upieczony jest w piekarniku bez dodatku oleju. Różyczki kalafiora obtoczone są w przyprawach wymieszanych w wodzie, dzięki której przykleją się one do warzywa. Bardzo smaczny i jakże prosty do przygotowania. Polecam podawać z surówką z marchewki i jabłka.

Składniki na ok. 2 porcje:

  • 1 kalafior
  • 2 łyżki wody
  • ½ łyżeczki soli himalajskiej
  • ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku

Sposób przygotowania:

  1. Kalafior umyć, osuszyć i podzielić na różyczki. Duże różyczki przekroić jeszcze na pół.
  2. W dużej misce wymieszać wodę z solą, pieprzem ziołowym, kurkumą i papryką. (Przyprawy możecie używać różne, według waszych upodobań).
  3. Dodać różyczki kalafiora i zataczając kuliste ruchy miską i lekko nią potrząsając, obtoczyć je w przyprawach.
  4. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby różyczki nie nachodziły na siebie.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół), aż kalafior będzie miękki (sprawdzić widelcem) i się przyrumieni.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 2

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Kalafior pieczony (dieta dr Dąbrowskiej) Kalafior pieczony (dieta dr Dąbrowskiej)