Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Zapiekanka ryżowa

Zapiekanka ryżowa z rodzynkami i migdałami

Zapiekanka szybka i łatwa do przygotowania, smakująca całej rodzinie. Pasuje na kolacje, podwieczorek lub jako słodki obiad, a nawet na śniadanie. Jak kto lubi.

Składniki na ok. 4- 6 porcji:

  • 650ml mleka
  • 200g okrągłego ryżu
  • starka skórka z połówki cytryny
  • 125g cukru
  • 80g masła
  • szczypta soli
  • 100g migdałów w słupkach (w płatkach lub zmielonych)
  • 80g rodzynek
  • ½ laski wanilii
  • 4 jajka
  • duże jabłko pokrojone w kostkę
  • 2-3 kropelki aromatu waniliowego

Sposób przygotowania:

  1. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
  2. Mleko zagotować. Dodać ryż, laskę wanilii i ziarenka, skórkę z cytryny, 75g cukru, 50g masła  i sól.  Zmniejszyć ogień i gotować ryż ok. 30 minut.
  3. Garnek zdjąć z palnika i wyciągnąć laskę wanilii. Dodać żółtka i aromat waniliowy. Całość wymieszać.
  4. Zostawić, żeby lekko ostygło.
  5. Kolejno dodać migdały, rodzynki i jabłko.
  6. Ubić białka na sztywną pianę. Dodać 50g cukru i dalej ubijać.
  7. Białka dodać ostrożnie do masy i delikatnie wymieszać.
  8. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Nałożyć ryż. Na górę ułożyć wiórki z pozostałego masła.
  9. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 40 minut w temperaturze 180°C.
  10. Zapiekankę posypać cukrem pudrem.

Uwaga:
Do zapiekanki pasuje sos waniliowy, ale niekoniecznie. Zapiekanka jest pyszna sama w sobie.

Przepis zmodyfikowany na podstawie przepisu z gazety "Frau mit Herz. Spezial. Backen nach Großmutters Art".

 

Kuchnia:

Polska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 5- 6

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski

Zapiekanka ryżowa Zapiekanka ryżowa

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Aktualne Tagi

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnio na Blogu Czytelników

Początek strony