Masło z czosnkiem niedźwiedzim

Aromatyczne masło z czosnkiem niedźwiedzim, które pasuje do chleba z wędliną, serem żółtym, do mięsa, ryb, warzyw szczególnie z grilla. Pięknie pachnie, dobrze smakuje i ma ładną barwę. Jest bardzo proste do przygotowania.

Składniki:

  • 250g masła
  • 100g świeżych liści czosnku niedźwiedziego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Masło wyciągnąć z lodówki, aby zmiękło.
  2. Liście czosnku niedźwiedziego umyć, osuszyć, obciąć ogonki i poszatkować drobno.
  3. Dodać masło, szczyptę soli i pierzu. Zmiksować blenderem.
  4. Masło przełożyć do miseczki/ słoika lub ułożyć na papierze do pieczenia lub folii spożywczej i zwinąć w wałek. Masło będzie miało ładny kształt, jeśli wyciśniemy je ze szprycy lub rękawa cukierniczego z dużą, ozdobną końcówką. Można również masło przełożyć do foremek do pralinek i zamrozić.
  5. Masło włożyć do lodówki, aby stwardniało.

Wariant Thermomix

Składniki:

  • 250g masła
  • 100g świeżych liści czosnku niedźwiedziego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Masło wyciągnąć z lodówki, aby zmiękło.
  2. Liście czosnku niedźwiedziego umyć, osuszyć i obciąć ogonki.
  3. Liście przełożyć na naczynia miksującego i zmiksować 10s./ obr. 5. Kopystką zsunąć liście ze ścianek naczynia na dół.
  4. Dodać miękkie masło pokrojone na kawałki, sól i pieprz. Zmiksować 10s./ obr. 5.
  5. Masło przełożyć do miseczki/ słoika lub ułożyć na papierze do pieczenia lub folii spożywczej i zwinąć w wałek. Masło będzie miało ładny kształt, jeśli wyciśniemy je ze szprycy lub rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Można również masło przełożyć do foremek do pralinek i zamrozić.
  6. Masło włożyć do lodówki, aby stwardniało.

Całkowity czas przygotowania:

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Masło z czosnkiem niedźwiedzim