Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Obazda turecka

Pikantna, serowa pasta do pieczywa z serka kremowego i fety, doprawiona ajvarem, cebulą i czosnkiem.

Składniki:

  • 1 ząbek czosnku
  • ½ cebuli
  • 1- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 100g sera feta
  • 50g pasty ajvar
  • 200g serka kremowego typu Philadelphia

Sposób przygotowania:

  1. Ząbek czosnku i cebulę obrać i drobno poszatkować.
  2. Ser feta rozgnieść dokładnie widelcem.
  3. Ser feta wymieszać z czosnkiem, cebulą i pietruszką. Dodać ajvar i serek kremowy. Wszystko dokładnie wymieszać.

Wariant Thermomix:

Składniki:

  • 1 ząbek czosnku
  • ½ cebuli
  • 1- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 100g sera feta, w kawałkach
  • 50g pasty ajvar
  • 200g serka kremowego typu Philadelphia

Sposób przygotowania:

  1. Czosnek i cebulę włożyć do naczynia miksującego, zmiksować 4 s/ obr. 5.
  2. Dodać ser feta i zmiksować 5 s/ obr. 4.
  3. Dodać ajvar, serek kremowy i pietruszkę, wymieszać 10 s/ obr. 3.

Przepis z zeszytu z przepisami bawarskimi do przygotowania w Thermomix.

 

Kuchnia:

Turecka

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Obazda turecka Obazda turecka

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Nenecha

    Tak apetycznie wygląda ta pasta na Twoich zdjęciach, że aż musiałam spróbować ją zrobić, haha, chociaż faktycznie nie przepadam za serem feta... wyszła bardzo smaczna! Bardzo dobre urozmaicenie do świeżego pieczywa :]]
    Dziękuję i pozdrawiam! N.

Aktualne Tagi

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnio na Blogu Czytelników

Początek strony