Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Tzatziki

Tzatziki

Tzatziki to popularny grecki dip składający się przede wszystkim z jogurtu, czosnku i ogórka. W przepisie na tzatziki sprawdza się zasada: im mniej, tym lepiej. Tzatziki nie powinno się wzbogacać o dodatkowe składniki jak np. cebula, ser biały czy feta, aby nie pozbawić go prawdziwego smaku.

Tzatziki podajemy jako dip do warzyw, chleba, gyrosa i mięsa z grilla.

Najlepiej smakuje schłodzony przynajmniej przez 1 godzinę w lodówce.

Czosnku można dodać mniej lub więcej w zależności od upodobań.

Składniki:

  • 500ml jogurtu greckiego (możliwie gęstego)
  • ok. 300g ogórka
  • 3 -4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Ogórek umyć, przeciąć wzdłuż na pół i przy pomocy łyżeczki wydrążyć pestki. (Inaczej tzatziki wyjdą za płynne). Zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  2. Ogórek posolić i pozostawić na ok. 10- 15 minut. Następnie odlać wytworzoną wodę. Dodać jogurt, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Całość przełożyć do miseczki, polać łyżką oliwy, przykryć np. folią spożywczą i wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki.
 

Kuchnia:

Grecka

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski

Tzatziki Tzatziki

Obserwuj Kuchnia-Domowa na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram
Instagram

Udostępnij przepis znajomym na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram
Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Gość - kavoukis

    Mąż jest grekiem i od zawsze mówi ze największy błąd jaki popełniają kucharze to ścieranie ogórka na tarce,prawdziwy tzatziki jest z ogórka krojonego bo wtedy ogórek jest wyczuwalny i chrupiacy a ze starego robi się ciapa :-)

  • Gość - Re

    Przepis jakby prosto z Grecji. Polecam jako sprawdzony, bo nauczyłem się robić tzatziki od rodowitych Greków i to nie tylko od jednej rodziny i nie tylko z jednej wyspy ;)
    Moje uwagi:
    - ostrożnie z oliwą (co widać na zdjęciu), bo może wyglądać mało apetycznie,
    - ogórków się nie obiera (cały urok w urozmaiceniu kolorem zielonym), natomiast pestki usuwa się bezwarunkowo (trochę dziwna konsystencja by wyszła z pestkami),
    - odnośnie innych dodatków, to nie będę dyskutował z "nowotwórstwem" ale do "greckiego tzatziki" nie powinno się dodawać żadnych wynalazków typu oregano, majonez itp. a zwłaszcza mięty, która nie jest greckim ziołem.
    Odnośnie uwag w komentarzach, to powiem wam jedno, w restauracjach gotują zawsze inaczej i urozmaicają różnymi dodatkami, żeby wyglądało atrakcyjniej... co doskonale widać nie tylko w naszym kraju.

    Pozdrawiam serdecznie

    Re

  • Gość - Jesica

    [quote][quote]Robilam tzatzyki w greckiej restauracji pod okiem rodzonej Greczynki i z tego co wiem to ogorkow sie ani nie obiera, ani nie wydraza. Sciera sie na tartce, soli i wyciska nadmiar soku. Nie ma wtedy mozliwosci, zeby bylo za rzadkie. Czesto tez dodawalo sie do niego oregano.


    Ja właśnie pracuję w restauracji greckiej i potwierdzam recepturę którą napisała koleżanka. :)[/quote]

    Ja też pracowałem w Loutraki pod Koryntem i masz rację[/quote]
    Ja tam pracuje

  • Gość - artur

    [quote]Robilam tzatzyki w greckiej restauracji pod okiem rodzonej Greczynki i z tego co wiem to ogorkow sie ani nie obiera, ani nie wydraza. Sciera sie na tartce, soli i wyciska nadmiar soku. Nie ma wtedy mozliwosci, zeby bylo za rzadkie. Czesto tez dodawalo sie do niego oregano.


    Ja właśnie pracuję w restauracji greckiej i potwierdzam recepturę którą napisała koleżanka. :)[/quote]

    Ja też pracowałem w Loutraki pod Koryntem i masz rację

  • Gość - kasia

    ja dodaje jeszcze suszony koperek i lyzke majonezu

  • Gość - Mark

    Robilam tzatzyki w greckiej restauracji pod okiem rodzonej Greczynki i z tego co wiem to ogorkow sie ani nie obiera, ani nie wydraza. Sciera sie na tartce, soli i wyciska nadmiar soku. Nie ma wtedy mozliwosci, zeby bylo za rzadkie. Czesto tez dodawalo sie do niego oregano.


    Ja właśnie pracuję w restauracji greckiej i potwierdzam recepturę którą napisała koleżanka. :)

  • Gość - ELA

    oregano i koniecznie posiekana świeża mięta pieprzowa(też grecki oryginał :P ), bez mięty to nie to , szczególnie do mięs i kiełbas z grila

  • Gość - Joanna Niedobecka

    Ewo sposobów na przygotowanie Tzatziki jest tak wiele jak rodzin greckich ;-) To tak, jak przykładowo z naszymi kluskami śląskimi. Każdy robi tak, jak go w domu nauczono.

  • Gość - Ewa

    Robilam tzatzyki w greckiej restauracji pod okiem rodzonej Greczynki i z tego co wiem to ogorkow sie ani nie obiera, ani nie wydraza. Sciera sie na tartce, soli i wyciska nadmiar soku. Nie ma wtedy mozliwosci, zeby bylo za rzadkie. Czesto tez dodawalo sie do niego oregano.

Fani Na Google+

Zdjęcia Użytkowników

Fani Na Facebook'u

Ostatnie Komentarze

dziekuje za znalezione wskazówki dt. masła. Nie jestem ekspertem w tej dziedzien...
Co to za przepis ! Przecież na maśle nie powinno się smażyć !!! Uaktywniają się ...
Wyglada jak jogurt truskawkowy zadna rewelacja. Tytul powien brzmiec makaron z s...
Możesz go zachować do innej zupy. Trochę może przydać się do rozrzedzenia kremu,...
Z punktu 4 przygotowania zupy wynika, że zagotowujemy mleko, 250 ml wywaru z kal...
Początek strony