Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Krem chrzanowy

Krem chrzanowy

Krem chrzanowy nadaje się jako dodatek do wędliny lub jajek na twardo. W zależności od tego, jaki ostry chcemy uzyskać krem, możemy sparzyć więcej lub mniej chrzanu. Niektórzy nie parzą go wcale, ale wtedy jest on bardzo ostry.

Składniki:

  • 200g korzenia chrzanu
  • 200g gęstej, kwaśnej śmietany
  • 3 jajka na twardo
  • 2 łyżki majonezu
  • sok z ½ cytryny
  • sól, biały pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Chrzan obrać, pokroić na kawałki i zmiksować blenderem lub robotem kuchennym. (Ewentualnie zetrzeć na tarce o drobnych oczkach).
  2. Ok. 2/3 chrzanu przełożyć na sitko wyłożone gazą i przelać 1- 1,5 szklanki wrzątku. Dobrze odcisnąć.
  3. Wymieszać z resztą chrzanu i skropić sokiem z cytryny.
  4. Dodać pokrojone w drobną kostkę jajka, śmietanę i majonez. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  5. Krem przełożyć do słoika, zakręcić i przechować do paru dni w lodówce.
 

Kuchnia:

Polska

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski

Krem chrzanowy

Dodaj komentarz
  • Brak komentarzy

Aktualne Tagi

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnio na Blogu Czytelników

Początek strony