Guacamole

Guacamole to meksykańska salsa z awokado. Przyda się na imprezę, ale i nie tylko. Pasuje do chipsów nachos, warzyw pokrojonych w słupki, tortilli, pieczywa oraz mięsa z grilla. Na imprezę przygotujcie co najmniej podwójną porcję.

Składniki na ok. 2 porcje:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 mały pomidor
  • 1 cebula szalotka lub pół małej, czerwonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 limonka
  • kawałek papryczki chili
  • parę listków kolendry lub natki pietruszki
  • sól morska

Sposób przygotowania:

  1. Czosnek i szalotkę obrać i drobno posiekać.
  2. Kolendrę umyć, osuszyć i drobno posiekać.
  3. Pomidora umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę.
  4. Papryczkę chili przekroić wzdłuż na pół i usunąć pestki. Kawałek papryczki drobno posiekać.
  5. Awokado umyć, przekroić na pół, usunąć pestkę, miąższ wyciągnąć przy pomocy łyżki. Miąższ przełożyć np. do głębokiego talerza, skropić od razu sokiem z połowy limonki i pognieść widelcem na odpowiadającą nam konsystencję. (Powinny pozostać niewielkie grudki, ale jeśli wolicie można pognieść awokado na gładką masę).
  6. Dodać posiekany czosnek, szalotkę, kolendrę i pomidora. Wymieszać. Dodać chili i sól do smaku.
  7. Guacamole przełożyć do miseczki i najlepiej podawać od razu.

Kuchnia:

Meksykańska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 2

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Guacamole Guacamole