Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Surówka dwudniowa

Surówka dwudniowa

Wspaniała surówka. Znakomity dodatek do obiadu. Nie jest skomplikowana, ale jej przygotowanie rozłożone jest na dwa dni. Gorąco polecam.

Składniki na ok. 10 porcji:

  • 1 mała kapusta biała
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 3 łyżki octu
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 200g gęstej, kwaśnej śmietany ok. 10- 18%
  • 100g słodkiej śmietany 30%
  • 200g jogurtu naturalnego o niskiej zawartości tłuszczu
  • 5 łyżek majonezu

Sposób przygotowania:

Dzień wcześniej:

  1. Kapustę umyć i poszatkować na drobno.
  2. Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  3. Cebule obrać i poszatkować.
  4. Kapustę, marchewki i cebulę włożyć do dużej miski.
  5. Sól, pieprz, cukier, ocet i sok z cytryny wymieszać. Sosem polać warzywa w misce, wymieszać i odstawić na co najmniej 24 godziny.

Na następny dzień:

  1. Szczypiorek, koperek i natkę pietruszki poszatkować. Wymieszać ze śmietanami, jogurtem i majonezem. Dodać do sałatki i wymieszać. Najlepiej odstawić sałatkę jeszcze na chwilę.

Przepis pochodzi ze strony wunderkessel.de.

Czas:

Całkowity czas przygotowania: 2 dni

Ilość porcji:

ok. 10

Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Surówka dwudniowa

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Aktualne Tagi

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnio na Blogu Czytelników

Początek strony