Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

kluski_slaskie

Przepis na tradycyjne kluski śląskie. Kluski śląskie podaje się zamiast ziemniaków, najczęściej do sosów, ale również samodzielnie np. z przesmażoną cebulą lub boczkiem. Są bardzo proste do przygotowania. Potrzebujemy tylko dwóch składników: ziemniaków i mąki ziemniaczanej.

Składniki:

  • ziemniaki (dowolna ilość, z 1kg otrzymamy ok. 3 porcji po ok. 12 klusek)
  • mąka ziemniaczana

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie w mundurkach. Lekko ostudzić, obrać i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Ziemniaki przełożyć do garnka lub miski i dokładnie wyrównać powierzchnię. Ziemniaki należy podzielić na 4 części. Jedną część wyciągnąć z garnka.

02

  1. W puste miejsce należy wsypać tyle mąki ziemniaczanej, ile było ziemniaków.

03

  1. Dodać odłożone ziemniaki i całość zagnieść na jednolite ciasto. (Jeśli ciasto będzie się bardzo kleić, dodać jeszcze trochę mąki, ale z umiarem).
  2. Z ciasta formować kulki, lekko je spłaszczyć i zrobić palcem wgłębienie w środku.
  3. W dużym garnku zagotować wodę. Dobrze ją posolić. Wrzucać kluski na wrzątek partiami. Wrzucone kluski zamieszać, aby nie przykleiły się do dna garnka. Od wypłynięcia gotować ok. 2 min. na małym ogniu. Wyciągać łyżką cedzakową.

Smacznego Smile.

04

05

Obserwuj Kuchnia-Domowa na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram
Instagram

Udostępnij przepis znajomym na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram
Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Fani Na Google+

Zdjęcia Użytkowników

Fani Na Facebook'u

Ostatnie Komentarze

dziekuje za znalezione wskazówki dt. masła. Nie jestem ekspertem w tej dziedzien...
Co to za przepis ! Przecież na maśle nie powinno się smażyć !!! Uaktywniają się ...
Wyglada jak jogurt truskawkowy zadna rewelacja. Tytul powien brzmiec makaron z s...
Możesz go zachować do innej zupy. Trochę może przydać się do rozrzedzenia kremu,...
Z punktu 4 przygotowania zupy wynika, że zagotowujemy mleko, 250 ml wywaru z kal...
Początek strony