warzywa pieczone

Pieczone warzywa z piekarnika smakują wyśmienicie same, ale stanowią również idealny dodatek do mięsa, czy też ryby.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 4 ziemniaki
  • 2 buraki
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki lub pasternak
  • 1 papryka
  • 1 młoda cukinia
  • kawałek selera

Marynata:

  • 150ml oliwy z oliwek
  • skórka starta z pomarańczy
  • sok wyciśnięty z pomarańczy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • ½ łyżeczki słodkiej, czerwonej papryki w proszku
  • ½ łyżeczki białego pieprzu mielonego
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta kolendry

Dodatkowo:

  • 2 gałązki świeżego rozmarynu

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki, buraki, marchewki, pietruszki i seler obrać i umyć. Ziemniaki i buraki pokroić w łódki.  Marchewki, pietruszki i seler pociąć na grube paski.
  2. Paprykę oczyścić, umyć i pokroić w dość grube paski.
  3. Cukinię umyć i pokroić w grube paski. (Młodej cukinii nie  obieramy).
  4. Wszystkie składniki na marynatę wymieszać. Warzywa przełożyć do miski, zalać marynatą, przykryć folią spożywczą z góry i pozostawić na ok. 1 godz.
  5. Warzywa razem z marynatą przełożyć do formy. Dodać gałązki rozmarynu. Piec ok. 1 godz. bez przykrycia w temperaturze 180°C. Przemieszać od czasu do czasu.

warzywa pieczone

Powiązane przepisy