Kalarepa z marchewką oprószana

Kalarepa z marchewką oprószana

Szybki, prosty, a zarazem smaczny dodatek do obiadu.

Składniki na ok. 6 porcji:

  • 2 kalarepy
  • 3 marchewki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 garści natki pietruszki
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania:

  1. Kalarepę i marchewkę umyć, obrać i pokroić w kostkę.
  2. Przełożyć do garnka i zalać 1 szklanką wrzątku. Posolić. Gotować pod przykryciem ok. 30 minut, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane.
  3. Odlać trochę wody spod warzyw i wymieszać dokładnie z mąką. Dodać z powrotem do garnka. Dodać masło i zagotować, mieszając.
  4. Na końcu wmieszać posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
  5. Podawać na ciepło z ziemniakami i mięsem.
 

Kuchnia:

Polska

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 6

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski

Kalarepa z marchewką oprószana Kalarepa z marchewką oprószana