Buraki z jabłkiem i cebulą

Buraki na zimno z jabłkiem i cebulą podaje się jako dodatek do obiadu. Pasuje on do ziemniaków, klusek, wszelkiego rodzaju mięs i ryb. Do przygotowania tej sałatki można wykorzystać buraki ugotowane lub upieczone w piekarniku. Ja polecam szczególnie pieczone. Są bardziej aromatyczne i pełne witamin. W szybkiej wersji można sięgnąć również po gotowe, kupne, próżniowo zapakowane.

Składniki na ok. 6 porcji:

  • ok. 500g buraków (ugotowanych lub upieczonych, waga po obraniu)
  • 1 jabłko
  • ½ średniej wielkości cebuli
  • sok z połowy cytryny lub 2 łyżki octu (np. balsamicznego lub winnego)
  • sól, pieprz
  • ok. ½ łyżeczki cukru (lub do smaku)
  • 2 łyżki oliwy lub oleju

Sposób przygotowania:

  1. Buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  2. Jabłko umyć, obrać i zetrzeć na tarte o grubych oczkach.
  3. Cebulę obrać i poszatkować drobno.
  4. W misce wymieszać buraki z jabłkiem i cebulą. Dodać sok z cytryny (lub ocet), oliwę, cukier, sól i pieprz. Wymieszać i najlepiej schłodzić w lodówce przed podaniem ok. 30 minut.

Kuchnia:

Polska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 6

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Buraki z jabłkiem i cebulą