Naleśniki gryczane

Naleśniki z mąki gryczanej. Można podawać je zarówno z nadzieniem słodkim, jak również wytrawnym. W przypadku słodkiego nadzienia można do ciasta naleśnikowego dodać jeszcze 1- 2 łyżeczki cukru.

Składniki na ok. 5 naleśników o śr. 24 cm:

  • 100g mąki gryczanej (lub zmielonej na mąkę kaszy gryczanej niepalonej)
  • 250ml mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia np. olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę i sól wsypać do miski. Wlewać mleko, ciągle mieszając trzepaczką, aby nie zrobiły się grudki. (Można zmiksować). Dodać jajka i ponownie wymieszać. Ciasto pozostawić na 15- 20 minut.
  2. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Ciasto zamieszać. Nalać ciasto i poruszając patelnią rozprowadzić je po całym dnie patelni. (Ciasta należy nalać tyle, aby dno patelni pokryła cienka warstwa ciasta). Smażyć na średniej mocy palnika z dwóch stron do lekkiego zarumienienia.
  3. W ten sam sposób usmażyć resztę naleśników.

Czas:

Czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 5

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Naleśniki gryczane