Smoothie bowl z mango i banana

Gęsty, owocowy mus z mango i banana, udekorowany kawałkami mango, banana i prażonymi wiórkami kokosowymi. Miska pełna witamin i białka na śniadanie lub podwieczorek. Do tego jest szybkie i proste do przygotowania, wygląda ładnie i pysznie smakuje.

Pamiętajcie tylko, aby mango zamrozić wcześniej. (Obrane, pokrojone w kostkę przełożyć do woreczka do mrożenia i zamrozić). Smoothie będzie wówczas miało odpowiednią konsystencję do jedzenia go łyżeczką. Można użyć oczywiście również świeżego mango, jeśli się śpieszy. Wtedy smoothie będzie rzadsze. Wiórki kokosowe można podprażyć wcześniej i przechować szczelnie zamknięte.

Składniki na 1 porcję (ok. 400 ml):

Smoothie bowl:

  • 200 g mrożonego mango
  • 1 banan
  • 150 g jogurtu naturalnego (dowolnego, ja używam greckiego)
  • 1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie)

Do dekoracji:

  • kawałki świeżego mango
  • pół banana
  • wiórki kokosowe podprażone na suchej patelni do lekkiego zarumienienia

Sposób przygotowania:

  1. Do blendera przełożyć kawałki mrożonego mango, obranego i pokrojonego na kawałki banana, jogurt i sok z cytryny. Zmiksować na gładką masę. (Miksuję w Thermomixie ok. 30s./ obr. 10. Jeśli pozostały kawałki na pokrywie lub naczyniu, przekładam je z powrotem do naczynia i miksuję ponownie przez 10 s./ obr. 10).
  2. Mus przelać do miski. Udekorować kawałkami mango, plasterkami banana i wiórkami kokosowymi. Podawać od razu.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 1

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Smoothie bowl z mango i banana