Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

01

Ta przystawka, od czasu kiedy po raz pierwszy ją przygotowałam, regularnie pojawia się na naszym stole. Moi domownicy po raz pierwszy tylko się skrzywili .. szpinak i łosoś ;-) ale po pierwszej próbie wszyscy polubili tą potrawę.

Jeśli rolada miała by dłużej leżeć w lodówce to należy ją chronić przed wyschnięciem (owijając  w folię aluminiową), gdyż inaczej traci ze swojej świeżości i nie wygląda już tak ładnie.

Składniki:

  • 200g wędzonego łososia, pociętego na cienkie paski
  • 180g mrożonego szpinaku ze śmietaną
  • 200g startego sera żółtego
  • 200g serka śmietankowego z ziołami
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

  1. Szpinak rozmrozić i wymieszać z jajkiem.
  2. Masę szpinakową rozłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypać z góry startym serem.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15min. w temperaturze 200°C, aż ser lekko się zarumieni. Pozostawić do ostygnięcia.

02

  1. Kolejno rozsmarować serem śmietankowy i ułożyć na nim łososia.
  2. Całość zwinąć ściśle w roladę od dłuższego boku. Roladę zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki, na co najmniej 8 godz.
  3. Roladę pokroić w cienkie plasterki.

Przepis pochodzi ze strony: www.kochbar.de

03

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Aktualne Tagi

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnio na Blogu Czytelników

Początek strony