Babeczki z mięsem mielonym

Smaczne, wytrawne babeczki z ciasta kruchego z nadzieniem z mięsa mielonego, zapiekane z serem. Najsmaczniejsze na ciepło.

Składniki na 12 sztuk:

Ciasto kruche:

  • 250g mąki pszennej
  • 125g zimnego masła
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli

Nadzienie:

  • 500g mięsa mielonego
  • cebula
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 pomidor
  • mozzarella (ok. 220g)
  • sól, pieprz (ewentualnie zioła)

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • masło (lub margaryna) do smarowania formy

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche. Mąkę, pokrojone na małe kawałki masło, sól i jajko zagnieść na jednolitą masę (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta). Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godziny.
  2. W tym czasie przygotować nadzienie. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na oleju. Dodać mięso mielone i usmażyć. Na końcu wymieszać z koncentratem pomidorowym. Doprawić solą, pieprzem i ziołami do smaku. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Formę na muffinki wysmarować masłem (lub margaryną).
  4. Ciasto podzielić na 12 części. Z każdej uformować kulę i rozwałkować na koło o średnicy ok. 12cm. Ciastem wykleić wgłębienia w formie. Ciasto nakłuć widelcem.

2

  1. Do środka włożyć mięso mielone.
  2. Pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w plasterki.
  3. Na mięsie ułożyć plasterki pomidora.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
  5. Mozzarellę pokroić w plasterki. Ok. 5- 10 minut przed końcem pieczenia na pomidorach ułożyć mozzarellę i piec dalej, aż ser się roztopi.

Czas:

Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

12

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Babeczki z mięsem mielonym Babeczki z mięsem mielonym Babeczki z mięsem mielonym