Tortilla al horno

Specjał kuchni hiszpańskiej, pokrojony najczęściej w 2,5cm kostkę. Podawany jest na zimno samodzielnie lub każda kostka połączona jest wykałaczką z kostką chleba.  

Składniki:

  • 1 duży ząbek czosnku
  • 4 zielone cebulki (dymki)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 175g ziemniaków
  • 5 jajek
  • 100g kwaśnej, gęstej śmietany
  • 175g startego sera Gouda lub Parmezanu
  • 3 łyżki pokrojonego szczypiorku
  • sól, pieprz
  • olej lub oliwa

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie w mundurkach. Lekko ostudzić i obrać. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia i pokroić w kostkę.
  2. Formę o wymiarach 18x 25cm wyłożyć folią aluminiową. Folię wysmarować olejem.
  3. Papryki oczyścić i pokroić w małą kostkę.
  4. Czosnek obrać i przecisnąć przez prasę.
  5. Zielone cebulki, razem z dolną białą częścią, pokroić drobno.
  6. Czosnek, zieloną cebulkę i paprykę zeszklić na patelni, na małej ilości oleju, na średnim ogniu. Pozostawić do ostygnięcia. Kolejno dodać do ziemniaków.
  7. Jajka, śmietanę, ser i szczypiorek wymieszać trzepaczką w dużej misce. Dodać zimne warzywa, doprawić solą i pieprzem i delikatnie wymieszać.
  8. Całość wyłożyć do formy. Wyrównać z góry. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 40min. (piekłam 50min.) na złoty kolor w temperaturze 190°C.
  9. Wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Kolejno całość odwrócić na deskę do góry dnem. Ściągnąć folię i pokroić w kostkę.

Przepis pochodzi z książki: „Spanische Küche” World Food.

02